Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lasery místo stěračů? Tesla pracuje na další bláznivé technologii

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Zatímco mnozí se ještě stále nesmířili s designem nového Cybertrucku, z Tesly přicházejí informace o další neuvěřitelné technologii. Tradiční stěrače chce totiž nahradit lasery.

Začátkem roku si Tesla patentovala zařízení s názvem „Pulsed Laser Cleaning of Derbis Accumulated on Glass Articles in Vehicles and Photovoltaic Asemblies,“ což by se dalo volně přeložit jako odstraňování nečistot ze skla automobilů a fotovoltaických panelů pomocí pulzního laseru. Jinými slovy – Tesla chce místo stěračů používat lasery.

Za autora nápadu je označován Phiroze Dalal, který v Tesle pracuje na pozici vědeckého zaměstnance a specialisty na průmyslové zobrazování. A ačkoliv byl patent přihlášen již začátkem roku, teprve nyní se stal veřejným, díky čemuž si můžeme pohlédnout jeho technické nákresy a přečíst popis přímo od jeho autora.

Podle jeho slov by se měl čistící systém skládat ze soustavy optik emitujících laserový paprsek na sklo, detekčního obvodu pro vyhledávání nečistot a řídicího systému. Řídicí systém by měl kontrolovat parametry paprsku vyslaného na sklo a samozřejmě i vliv paprsku na nečistoty, aby došlo k jejich kompletnímu odstranění.

V praxi si to lze představit tak, že pokud se vám v létě o čelní sklo rozmázne nebohý zástupce z říše hmyzu, namísto zapínání stěračů by mělo dojít k aktivaci laserového systému, který jeho pozůstatky elegantně a efektivně odstraní. Je však otázkou, zda bude systém fungovat i k odstranění vody. V pořádném dešti by pak totiž každá Tesla mohla vypadat jak parní lokomotiva.

Pro Teslu je ale samozřejmě primární, aby dokázala rychle a efektivně odstranit všechny nečistoty, které by bránily ve výhledu řidiči nebo systému Tesla Autopilot. Kromě toho se však počítá s využitím systému i na solárních panelech na nemovitostech, kdy by mohl laser účinně automaticky odstraňovat nečistoty a maximalizovat tím tak efektivitu panelů.

Zatím se však jedná pouze o patent, který se nakonec nemusí nikde objevit. Ostatně podobných už jsme za poslední roky viděli plno. Jak je ale vidět, Tesla zkrátka nikdy nepřestane udivovat. Ani když jde o modernizaci obyčejných stěračů. Jak navíc s notnou dávkou ironie dodávají naši kolegové z Electrek „Co by se mohlo zvrtnout, když dáte lasery na plně autonomně-jezdící roboty?

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

1. 12. 2019 12:17
Re: V jednoduchosti je krasa
To s těmi kamerama místo bočních zrcátek mohu potvrdit. Byl jsem nadšenej fanoušek, než jsem si e-trona s packama zapůjčil u dealera.
Zkušenosti popisovat nehodlám, to je na článek, ale zopakuji to, co říkal Koubek v Meziplynu na Streamu:
Až potkáte na cestách e-trona a místo zrcátek bude mít jen packy s kamerama, tak se chovejte opatrně, protože vězte, že řidič v e-tronu je napůl slepý a může se chovat nepředvídatelně. :-)
1. 12. 2019 10:49
Re: V jednoduchosti je krasa
Displej místo zrcátek v etronu je ta největší a nejnebezpečnější kravina co jsem kdy v autě zažil.
1. 12. 2019 09:17
Mistr slepých uliček
Musk to dělá přesně jako Jára Cimrman. S tím laserem odstraňujícím nečistoty a vodu na čelním skle to totiž bude přesně stejné, jako s tím vznikáním zlata z vyfukování doutníkového kouře do vody. :-) :-) :-) Takže nezbývá než zvolat: "Tudy ne, přátelé!" :-) :-) :-)
Avatar - 3_diamanty
30. 11. 2019 21:52
no som zvedavy
ked pridfe nejaka prietrz a husty dazd k comu budu tie lasery ... navyse ked sa nahodou po.eru tak pan boh ochranuj potom v dazdi sofera takehoto auta aj vodicov iducich oproti .... pride mi ze tesla chce za kazdu cenu robit vsetko co najzlozitejsie .. otazka ale znie preco? uz len cakam kedy okruhle kolesa nahradia nejakymi hranatymi ktore sa pocas otacania budu menit na okruhle .... ale na druhej strane ich kusok aj chapem... auta maju kvalitou aj mechanicky vcelku o nicom takze tu uz treba niecim inym zaujat
Avatar - _Karel_
30. 11. 2019 15:27
V jednoduchosti je krasa
Proč stirat okno kouskem gumy, proč se koukat do obyčejných zrcátek... a dalo by se pokračovat. Raději dnes kameru a display, ostrelovani laserem, světlomety za 50tkc kus.