Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární designér BMW Albrecht Graf Goertz zemřel

Dan Vořechovský
Diskuze (19)
Odešel jeden z nejvýznamnějších všestranných designérů, který vytvořil možná nejkrásnější sportovní roadster všech dob.

Německý designér Albrecht Graf Goertz zemřel minulý pátek ve věku 92 let. V polovině 50.let minulého století navrhl Goertz legendární roadster BMW 507, které mnozí považují za nejkrásnější dvoumístné vozidlo v historii automobilismu vůbec. Druhým výtvorem Goertze pro BMW byl model 503. Goertz byl všestranným designérem a navrhoval snad vše od plnicích per nebo fotoaparátů počínaje až po hudební nástroje, nábytek nebo oděvy konče.

Albrecht Graf Goertz se narodil v roce 1914 do aristokratické rodiny a v první polovině 30.let začal pracovat v bankovnictví. V roce 1936 se však rozhodl odejít do USA, kde o tři roky později navrhl své první auto, které bylo postaveno na podvozku Fordu Mercury. Model Paragon bylo dvoudvéřové coupé s mnoha zaoblenými liniemi a neobvyklými bočními okny. Automobil byl představen na autosalonu v San Franciscu v roce 1939. Po pěti letech války, kterou prožil v americké armádě v Pacifiku, se seznámil se světoznámým automobilovým designérem Raymondem Loewym. Goertz začal pracovat v jeho studiu Studebaker v Indianě. V roce 1953 se poznal s Rakušanem Maxem Hoffmannem, hlavním dovozcem vozů BMW do USA, který ho doporučil jako designéra nového sportovního vozu BMW 507.

Nový sportovní vůz BMW 507 byl postaven na podvozku modelu 502 Super Saloon zkráceného o 35,5 cm. Spolu s modelem 503, které se prodávalo hlavně na trzích v USA, ovládly autosalon ve Frankfurtu v roce 1955. Goertz byl tehdy přirovnáván k legendám, jakými byli a jsou Bertone nebo Pininfarina. Tento úspěch nastartoval Goertzovu designérskou kariéru i v ostatních oblastech průmyslového a spotřebního designu.

Dan Vořechovský
Diskuze (19)
10. 11. 2006 08:31
Re: Albrecht Graf Goertz?
Díky za palec, malcolme, ale... jezdec německého mistrovství cestovních vozů se také jmenoval Leopold von Bayern a nikoli Leopold Prinz von Bayern (tedy Leopold princ Bavorský). Pokud autor uvedl šlechtický titul, už měl uvést jméno celé, včetně zděděných jmen po předcích (stejně jako se občas uvádělo u jistého skotského pilota F1 a sportovních prototypů jménem Johnny Dumfries :-)) Kdyby psal autor například o markýzi de Dionovi, možná by ho také uvedl jako Count Jules de Dion, jak ho uvádějí zahraniční prameny (count - markýz, hrabě). Nevím, prostě mi tam ten šlechtický titul uprostřed jména nesedí.... Přeložit by ho bylo lepší.
9. 11. 2006 19:40
Albrecht Graf Goertz?
Graf - hrabě. Takže hrabě Albrecht Goertz. :no: autorovi za nepřesný překlad. Hrabě Goertz navrhl nejen BMW 507, ale třeba i neméně slavný Datsun 240Z. Takže ještě jeden :no: autorovi, mohl se alespoň zmínit.... Dobrá, dobrá, 507 je překrásné auto, sám jsem se před nějakými šesti lety na tomhle serveru nad jeho půvaby rozplýval.....:-)
9. 11. 2006 19:13
Re: HEJ, ŽRALOKU
:yes:
9. 11. 2006 19:13
Re: HEJ, ŽRALOKU
:yes:
9. 11. 2006 19:12
Re: HEJ, ŽRALOKU
:yes: