Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Letos by v Praze mělo přibýt deset ultrarychlých nabíječek pro elektromobily

ČTK
Diskuze (12)

Společnost Pražská energetika (PRE) ve spolupráci se Škodou Auto a hlavním městem plánuje letos v metropoli umístit prvních deset ultrarychlých nabíječek pro elektromobily. Sdělil to Pavel Lux z marketingového oddělení PRE.

Radní hlavního města k tomu tento týden schválili memorandum mezi magistrátem a oběma firmami. Město plánuje také budování nabíječek v lampách veřejného osvětlení.

"V prvotní fázi spolupráce vstupujeme do diskuse s počtem desítky míst pro rozvoj ultrarychlých dobíjecích stanic v návaznosti na důležité dopravní tepny Prahy. Teprve ve vzájemné spolupráci všech partnerů by se mělo potvrdit, kde budou tato konkrétní místa a kolik jich přesně bude," uvedl Lux. Dodal, že prvních deset nabíječek by mělo vzniknout ještě letos.

Video se připravuje ...

Ultrarychlé nabíječky podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) umožňují elektromobil nabít do pěti minut na 100 kilometrů dojezdu. Radní v pondělí po jednání rady řekl, že PRE chce takových stanic do roku 2025 vybudovat 100. Memorandum, které plánuje město s PRE a Škodou Auto podepsat, má sloužit k zakotvení spolupráce a koordinovanému rozmisťování nabíječek. "Finální výběr lokalit bude konzultován mezi městem a jednotlivými společnostmi," řekl Chabr.

Dodal, že nové nabíjecí stanice budou zapojené do jednotného informačního a komunikačního systému, aby si uživatel s jednou kartou, například Lítačkou, mohl dobít kdekoli u jakékoli nabíječky. Kromě memoranda se podle něj zúčastněné strany dohodly také na vytvoření pracovního týmu, který bude na projekt dohlížet.

Vedení Prahy již dříve schválilo projekt instalace pomalých nabíječek do lamp veřejného osvětlení. Chabr v únoru ČTK řekl, že dobíjecí stanice se letos objeví na 82 stožárech. Kvůli instalaci nabíječek je potřeba k lampám přivést nové kabely, které kapacitně zvládnou přivést energii pro lampu i nabíječku. Město proto spolupracuje s PRE a při výměnách kabelů současné vloží do chodníku i kabel pro nabíječku. Letos bude vyměněno 654 lamp a na 189 z nich bude možné připojit nabíječky. Podle dřívějších vyjádření vedení města mají být v metropoli do roku 2026 nabíječky v 3000 lampách, při dvou v každé to bude znamenat 6000 stanic.

ČTK
Diskuze (12)

Doporučujeme

27. 3. 2022 14:10
Re: 10. Slovy deset.
https://www.energyglobe.cz/…-distribucni-sit

"Technici tedy předpokládali, že v tomto místě by nabíjecí stanice neměla způsobovat žádné problémy týkající se zpětného vlivu elektromobility. Po ukončení měření a vyfiltrování dat bylo zjištěno, že původní předpoklad byl naprosto správný."

Prestan sirit FUD!
https://en.m.wikipedia.org/…ainty,_and_doubt

O Vinohradech diskutovat nehodlam, jiste existuje moznost, jak sit posilit.
Ale klidne sem dej odkaz s vyjadrenim, ktere uvadis. Rad si o tom neco prectu.
Avatar - eLzyx
25. 3. 2022 16:03
Re: 10. Slovy deset.
protože nabíjet hybrid je opruz. Je to pomalé a kvůli těm 25km to za to nestojí. Ne stáním x hodin na veřejné nabíječce. To se "vyplatí" nabíjet jen když to parkuje doma nebo v práci.
Avatar - MS-sport
25. 3. 2022 07:09
Jenom vopičárna.
:-! :no:
Avatar - Barrichello
24. 3. 2022 20:46
Re: 10. Slovy deset.
Co z ruské techniky za posledních 30 let je okopírovaný západ?
Avatar - Barrichello
24. 3. 2022 20:46
Re: 10. Slovy deset.
Tak tohle sou názory energetiků. Na Vinohradech můžou být maximálně 3 nabíječky, pro celý Vinohrady, víc přenosová sít nedá.

Tak si to s nimi běž vyjasnit