Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Letos zase vede bílá barva

Michal Fokt
Diskuze (16)
V letošním roce nejen že mělo nejvíce nově prodaných automobilů na světě bílý lak, ale jeho podíl na trhu meziročně ještě narostl.

V roce 2013 byla celosvětově na nových autech nejpopulárnější bílá barva, objevila se na každém čtvrtém voze. Letos podle analýzy PPG Industries tento trend pokračuje a bílý lak získává další a další fanoušky. Letos podíl bílého laku narostl téměř na třetinu, pořídilo jej 28 % zákazníků!

Druhé místo obsadila černá barva, kterou byste našli na 18 % nově prodaných vozů a o třetí pozici se dělí kdysi dominantní stříbrná a šedá se 13 %. Tyto čtyři laky tedy společně tvoří téměř tři čtvrtiny trhu a všechny ostatní tedy společně mají jen o něco více, než čtvrtinový podíl. Za zmínku přitom stojí, že stříbrná barva má výrazně sestupnou tendenci, už dva roky po sobě klesla její popularita o 7 procent.

Opět platí, že v různých částech světa jedou jiné trendy. Vedoucí pozice bílé je pochopitelně neotřesitelná, byť v Jižní Americe má shodně se stříbrnou 32 %, následuje 13% černá a šedá s 11 procenty. V Evropě je podíl bílých aut 25 %, na černou s 15% se pak se 14 % dotahuje šedá. V Severní Americe má bílá 23 %, černá 18% a šedá 16 %. Asijskopacifický region preferuje bílou v 31 % případů, černé patří pětina trhu a stříbrná má 12 %.

Pro příští rok PPG předpovídá podobný vývoj, má se však zvýšit zájem o "přirozené" tóny jako je oranžová nebo hnědá. Do kurzu se také dostanou kovové tóny jako je měděná, bronzová, cínová nebo růžové zlato.

Michal Fokt
Diskuze (16)
Avatar - Flai
10. 12. 2014 22:53
Logan
Letos jsem kupoval nový Logan a vyhrála to černá. V bílé to auto vypadá otřesně a ještě takové to šampaňské to je taky hrozná barva,ta se mi nelíbí na žádném autě. Červená byla pouze vínová,základní tmavě modrá není metalíza a má ji každá druhá dacia,chtěl jsem stříbrnou ale tu neschválila rodina.
Avatar - jozephko
10. 12. 2014 20:29
Bielu má na svedomí asi Apple...
Ešte pred 10-15 rokmi bola biela farba len na dodávkach a služobných autách - biela bola jednoducho najlacnejšia... A pri ojazdených autách znižovala cenu aj o 10 %.
Ale odvtedy, čo Apple začal k iPodom a iPhonom robiť biele sluchátka, je zrazu všetko ináč.
Avatar - EauRouge
10. 12. 2014 17:06
Výběr
Posledně jsem si vybíral barvu, téměř vylučovací metodou, jelikož když člověk nechce obyčejné barvy jako bílou, černou, stříbrnou nebo variace na tyto barvy, tak mu jich zas tolik nezbývá. Někde mají pro zpestření červenou a modrou, která není černá nebo stříbrná s modrým odstínem. Navíc když se třeba červená nehodí na každé auto a další barvy jsou taky divné(zelená, rezavá oranžová apod.), tak opravdu zbude jedna možná dvě hezké barvy, v lepším případě. Zvláštní když se člověk podívá co všechno si může zindividualizovat a pak si nemůže vybrat hezkou barvu.
10. 12. 2014 16:59
Re: cena
Nojo. Já kupoval Corrolu (hatchback) taky červenou v základu. Pak na Aurise chvíli dávali takovou divnou fialovou ... U Opla bývala modrá, u Forda taky a teď je myslím u Śkody .... ta je teda na čistotu taky dost blbá ....
10. 12. 2014 16:42
Re: Trendy
Je to hodně nedoceněné auto. Pořád mě překvapuje, jak je uvnitř velké. Mám ho akorát 2 roky a jenom jezdím, vyměnil se 2x olej,filtry a přední destičky a to je všechno .... Je teda fakt, že teď tak trochu lavíruju s Priusem, ale snad to vydržím a počkám na nového .... nebo na něco úplně elektrického ....