Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus LF-SA: Bude luxusní značka vyrábět minivůz?

Michal Fokt
Diskuze (10)
Luxusní značka Toyoty v Ženevě představí studii nového základního modelu. Opravdu ho postaví na bázi Yarisu nebo bude ještě menší?

Před pár týdny se vyrojily informace, že Lexus plánuje rozšíření nabídky směrem dolů o auto menší, než CT200h, jenž by měl technicky vycházet z Toyoty Yaris - a už tu máme studii třídveřového hatchbacku LF-SA. Ta se dostala na internet krátce před výstavní premiérou na ženevském autosalonu prostřednictvím sady oficiálních snímků.

Kromě fotek nemáme k dispozici zatím žádné bližší informace, tak se zaměřme na ně. Auto na první pohled zaujme tím, že vůbec nevypadá jako nic od Lexusu, co jsme doposud viděli, tak ještě štěstí, že má "predátorskou" tlamu. Dalším překvapením je poměrně vysoká stavba karoserie a rozvor, který se zdá být o kus menší, než u Yarisu, což ale může být způsobeno použitím skutečně obrovských kol. Celkově tak Lexus LF-SA připomíná spíše miniauto, než supermini, jakkoli je pravděpodobnější že se nakonec bude jednat skutečně o subkompakt.

Jak už jsem zmínil, zatímco současné Lexusy sází na hranaté tvary, LF-SA je až překvapivě zaoblený, což může klidně naznačovat změnu v designérské filozofii značky, protože příchod malého Lexu se očekává roce 2018. Se zevnějškem rozhodně kontrastuje pro změnu extrémně hranatý interiér, jenž by se při troše dobré vůle do série dostat mohl, na rozdíl od zevnějšku, jenž nejspíš má před sebou ještě nějakou evoluci.

Michal Fokt
Diskuze (10)
2. 3. 2015 13:12
Re: A co Toyota IQ, pan redaktor?
Motory?
Vím o jednom. Jaké jsou ty další?
2. 3. 2015 12:07
Re: A co Toyota IQ, pan redaktor?
Možná máš pravdu o některých jiných autech, ale upřímně řečeno si nějak nedovedu představit, že by se Toyota/Scion IQ nějak hodně prodávala třeba v USA ..... V Jižní Africe jsem taky žádnou neviděl, tam jsou auta podobná jako v Evropě, žádné speciální modely. Asi něco prodali v Japonsku, ale taková Indie nebo Čína taky asi taky nebude cílový trh pro IQ ....
2. 3. 2015 11:28
Re: A co Toyota IQ, pan redaktor?
To ze si ho nevidel tady neznamena, ze jinde po svete nejezdi. Kdy evropane pochopi, ze vetsina aut je urcena pro Asii, Ameriku a Jizni Afriku a pak az teprve pro Evropu neco vymodelujou. Protoze Evropa je moc netankuje, jelikoz v Bruselu tlaci na pilu VW :-) a tim padem na Evropu se..ou. Tak to uz pochopte.
Avatar - Rubb
2. 3. 2015 08:25
Re: A co Toyota IQ, pan redaktor?
Přesně tak, pokud bude menší než Yaris, je tu ještě platforma Ayga před IQ...
Ale jde o to, jestli by Toyota chtěla vyrábět Lexus na jedné lince s PSA (108 a C1). Může jí jít o image a know-how, na druhou stranu když se dnes vyrábí i Smart na jedné lince s Renaultem, tak proč ne... ;-)
1. 3. 2015 19:32
Re: A co Toyota IQ, pan redaktor?
[odkaz] Upřímně řečeno mi cena připadá trochu šílená, a to je tenhle kousek ojetina ....