Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus promluvil o svém prvním elektromobilu. Překvapivě to nebude SUV

Stanislav Kolman
Diskuze (8)

Luxusní japonská automobilka připravuje premiéru konceptu prvního elektrického vozu. A prozradila, o jakou karosářskou verzi půjde.

Značka Lexus se v oblasti elektrifikace vyznačuje především propracovanými hybridními pohony, to ale neznamená, že by zcela zanevřela na tvorbu elektromobilů. Ten první už se rýsuje a jeho předobraz v podobě konceptu bude pravděpodobně k vidění na tokijském autosalonu počátkem příštího roku. Není však vyloučeno, že nám japonská automobilka ukáže auto ještě letos.

Koncept zatím nemá jméno, ale britský Autocar přichází s informací, že půjde o zvýšený městský hatchback, nikoliv SUV, což by se při dnešní popularitě tohoto segmentu nabízelo. Těšit se prý máme na atraktivní a futuristický design, který strčí do kapsy všechno, co dnes Lexus na automobilovém trhu nabízí.

„Cítíme, že naše budoucí modely by se mohly odvíjet právě od tohoto konceptu,“ uvedl viceprezident značky Koji Sato. Hovoří se také o tom, že součástí nové filosofie bude i vyspělejší infotainment s dvojicí displejů na volantu. Na další podrobnosti si zatím musíme počkat.

Sato nesdělil ani technické detaily či plánované datum výroby. Říká ale, že elektromobil Lexusu musí být konkurenceschopný a přesvědčivý. Aktuálně společnost investuje nemalé finanční prostředky do vývoje technologií a pohonných jednotek, aby splnila své závazky. Zákazníkům slíbila, že do roku 2025 budou moci koupit elektrifikovanou variantu každého modelu v nabídce.

V souvislosti s připravovaným elektromobilem se nabízí jedna zajímavá otázka: zůstane elektrickému Lexusu nezaměnitelná a výrazná maska? „Ano. Tento prvek reprezentuje naši značku a je nezbytnou součástí identity. Ale protože jde o elektromobil, zákazníci zároveň očekávají něco futuristického a netradičního,“ poznamenal šéfdesignér Koichi Suga.

Vyvíjí se rovněž zcela nová platforma, kterou Lexus bude nejspíše sdílet s mateřskou Toyotou. Obě značky chtějí do konce roku 2025 uvést na trh desítku nových elektromobilů. Lexus se zároveň ve velkém věnuje vývoji elektromotorů zabudovaných přímo v kolech. Podle nejvyššího vedení značky je to vzrušující příležitost, zároveň ale přiznávají, že uvedení do sériové výroby je otázkou několika let.

Přesedlá Lexus v příštích letech z hybridů na elektromobily? Rozhodně ne. Sato ocenil odbornost a zkušenosti automobilky v oblasti hybridních technologií a sdělil, že v nich hodlají pokračovat. I nadále počítají se spalovacími motory, hybridy, plug-in hybridy i palivovými články. „Hybridní technologie jsou naším jádrem. Naše zkušenosti mohou být promítnuty do tvorby jiných alternativních pohonů, palivové články nevyjímaje,“ dodal Sato závěrem rozhovoru a připomněl, že největším problémem vodíku je teď nedostatečná infrastruktura.

Mé příští auto bude pohánět...
  • Benzin
    47,5%
  • Nafta
    32,3%
  • Elektřina
    15,9%
  • Jiná alternativa
    4,3%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 6854 čtenářů.

Stanislav Kolman
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
22. 8. 2019 18:28
Re: Marně čekám....
:yes: :-[] :-[]
Avatar - wakantanka
22. 8. 2019 14:45
Re: JAPANEEEZE
som myslel, že top of the top je ASX ... :D
22. 8. 2019 13:26
:-)
Lexus, do města tak skvělé auto i bez elektra. Těším se na (snad jednou) test. :-)
Avatar - 3_diamanty
22. 8. 2019 12:59
Re: JAPANEEEZE
mame tu napriklad camry... a to rovno v hybride.... pekny sedan.. akurat ze mat tie moznosti tak radsej pojdem do pre mna daleko praktickejsej hybridnej RAV-ky a tiez sa na nejaky mega sedan z vysoka vybodnem ;-) .. takze to mas tak ... kde nie je dopyt nie je ani ponuka.... toyota len kopiruje trhy ... tak ako kazdy ktory uz kusok sleduje co sa okolo neho deje a co sa kde predava ...

ono to nie je len o sedanoch .. miznu aj kupatka kabria .. obecne aj trojdveraky.. aj MPV ... aj miniauta... a aj nejeden kombik uz mizne... takze to mas tak... nehovoriac este o zmenach co do pohonu aut ako takych.... este to bude podla mna velmi zaujimave ta nasledujuca dekada od 2020 ;-) .. chlieb sa uz lame... tak uvidime kto to ako zvladne ... inak dobru chut ... ja uz mam po... :yes:
Avatar - pradeda777
22. 8. 2019 12:22
Marně čekám....
....že stvořitele toho šíleného radiator grillu konečně někdo zastřelí.......... :-( Samozřejmě že v tom jedou minimálně dva borci. Jeden co to navrhl a další co to schválil..... ;-)