Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus ve Frankfurtu 2009

Diskuze (0)
U Lexusu se teprve k velkým novinkám schyluje. Dobu mezi premiérou nové generace řady RX letos na jaře a příchodem modelu střední třídy v roce 2010 vyplnila automobilka představením konceptu LF-Ch a modernizací všech tří svých sedanů – IS, GS i LS.

LF-Ch Concept

Audi a BMW úspěšně vstoupili do nižší střední třídy už před lety. Nyní se o to samé pokusí Lexus, který ale volí pro sebe typický přístup – design v duchu filozofie L-Finesse a hybridní pohon. Koncept LF-Ch, předobraz nového modelu, je navíc jako první vůz od Lexusu navrhován výhradně s ohledem na požadavky evropských zákazníků. Karoserie s délkou 4300 mm, šířkou 1790 mm a výškou 1400 mm stojí na podvozku s rozvorem náprav 2600 mm. Vnější rozměry se tak liší jen v řádu centimetrů od největších konkurentů, kterými budou Audi A3 Sportback a BMW řady 1. Koncept stojí na mohutných 20palcových kolech s pneumatikami 225/35.

Design na první pohled odhaluje příslušnost ke značce Lexus. Charakteristická maska chladiče má agresivnější vzhled, než je tomu u ostatních modelů. Ostře řezané aerodynamické tvary blatníků přesahují až k nárazníku, čímž vytvářejí hluboké vstupní otvory pro přívod vzduchu k předním brzdám. Dynamický ráz designu dodává zužující se pás bočního prosklení nad svalnatým klínovým pontonem a zkrácený zadní převis, výrazně skloněné přední okno a černé sloupky B v kombinaci s tlačítky pro otvírání zadních dveří, která jsou zapuštěna do rámů oken.

IS F-Sport paket

Největší novinkou řady IS je F-Sport paket. Pro IS 250 a IS 220d je díky tomu dostupná sada doplňků z verze IS-F. S výkonným sedanem se shoduje maska chladiče, zadní spoiler a 18palcová kola. V interiéru jsou sportovní sedadla, volant a volič automatické převodovky z IS-F, barevná kombinace čalounění je černá-černá s černým stropem a šedým obšitím.

Všechna provedení řady IS bude možné objednat s novou verzí systému Lexus Navigation System, který má 40GB disk a nabízí 14 jazyků. Změnami prošla také nabídka tří audiosystémů – nyní je k dispozici 8reproduktorový, 13reproduktorový a prémiový 14reproduktorový Mark Levinson s možností až 51kanálového zvuku.

IS-F dostane nový diferenciál s omezenou svorností Torsen, který zlepšuje trakční schopnosti auta. V nabídce se nově objevují 19palcová kola, modrá kůže a dva nové laky Fuji White a Ultrasonic Mica Blue.

GS 2010

Také řada GS dostala nový navigační systém s 40GB harddiskem, k tomu jsou na výběr dva prémiové audiosystémy – standardní 10reproduktorový nebo 14reproduktorový Mark Levinson. Hybridní GS 450h má navíc novou masku chladiče, čirou optiku koncových světel a nová 18palcová kola. Jen pro hybrid jsou určena sedadla s šedou semianilinovou kůží Venaro Grey.

LS 2010

Úpravy řady LS pro modelový rok 2010 zahrnují drobné změny exteriéru i interiéru. Hybridní LS 600h dostane nový design předních i zadních světel, masku chladiče se čtyřmi lamelami a nový design předního nárazníku. Novinkou je také přístrojový štít s třemi analogovými ukazateli a digitálním displejem. Pro LS 600h bude na výběr pět barev interiéru, z toho tři jsou určeny jen pro tento model. Hybrid navíc dostane standardně 380mm přední brzdy s šestipístkovými třmeny Brembo.

Inovované LS 460 má také novou masku chladiče, v tomto případě ale s pěti lamelami. Změnami prošly také přední a zadní světla a zadní nárazník s novým difuzorem. Společné oběma motorizacím jsou diodové směrovky ve zpětných zrcátkách a prodloužení karoserie o 30 mm na 5060 mm způsobené úpravami nárazníků.

Na vybraných trzích bude v nabídce nová verze LS 460 2WD Sport, která má kovaná 19palcová kola BBS. Upravený software osmistupňové automatické převodovky umožňuje manuální řazení pádly pod volantem v režimech M i D, v plně manuálním M je doba řazení zkrácena z 0,3 na 0,2 s. Na podvozku jsou tužší stabilizátory a vzduchové odpružení má tvrdší charakteristiku. Také LS 460 2WD Sport dostane přední brzdy Brembo s 380mm brzdovými kotouči.

Jak LS 600h, tak LS 460 ve všech variantách nově vyhovují emisní normě Euro 5.


Diskuze (0)