Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus zřejmě chystá nový elektromobil, známe jeho označení

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Japonský výrobce prémiových automobilů si zaregistroval nové označení elektrického modelu v Austrálii, Evropě i USA.

Značka Lexus si během uplynulých dvou týdnů zaregistrovala na australském, evropském a americkém trhu nové označení modelu RZ 450e, což okamžitě odstartovalo spekulace o příchodu nového modelu s úplně novou elektrickou pohonnou jednotkou.

Podle webu Lexus Enthusiast, který na nově registrované označení upozornil, by novinka mohla dostat karoserii ve stylu SUV, eventuálně SUV kupé. Zvláště druhá varianta by pak odpovídala poptávce na trhu, trendům mezi výrobci prémiových modelů i aktuální nabídce Lexusu s označením R.

Na jedné straně dost odlišného spektra totiž nalezneme sportovní kupé RC, zatímco n druhé straně stojí výrazný crossover RX. Citlivou kombinací jejich designu by pak mohlo vzniknout elegantně sportovní SUV kupé, které by mohlo nabídnout styl, prostor a snad i zajímavé jízdní výkony.

A kde bereme jistotu, že půjde o elektromobil? Odpovědí je písmenko „e“ na konci číselného označení, které se poprvé objevilo již u elektromobilu Lexus UX300e. Ten byl představen v závěru loňského roku a začátkem roku 2020 se začal prodávat na čínském trhu.

Model UX 300e byl jedním z šesti očekávaných elektromobilů, které Toyota slíbila představit do konce roku 2025. Lexus UX 300e ovšem vycházel z platformy konvenčního modelu UX, který dostal elektromotor o výkonu přes 200 koní a baterii o kapacitě 54,3 kWh. Tato kombinace slibovala zrychlení z 0 na 100 km/h za cca 7,15 sekundy a maximální dojezd až 400 kilometrů.

Na základě jediného čísla je velice těžké předvídat, jak bude model RZ 450e vypadat a jakou dostane techniku. Existuje ovšem šance, že by se jeho design mohl inspirovat některým z mnoha v minulosti představených futuristických konceptů.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme