Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lincoln se stejně jako Rolls-Royce vrátí k sebevražedným dveřím

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Lincoln, který patřil k výrobcům nejluxusnějších automobilů na světě, se snaží oživit svou zašlou slávu a pomoci mu k tomu mají i dveře otevírané proti směru jízdy.

Lincoln byl podobně jako konkurenční Cadillac ve druhé polovině dvacátého století synonymem pro luxusní automobil a nejen na severoamerickém trhu byl na podobné úrovni jako Rolls-Royce.

Svou zašlou slávu se Lincoln snaží oživit již řadu let a na rozdíl od svého hlavního konkurenta v podobě značky Cadillac, jejíž sedany a kupé působí dynamicky a sportovně, nehodlá opustit poměrně konzervativní styl zaměřený na komfort.

V tomto směřování hodlá Lincoln pokračovat i nadále a zároveň hodlá ještě více využívat odkazy na svou slavnou minulost. Důkazem může být oživení jména Continental, které neslo v letech 1939 až 2002 devět generací luxusních limuzín, sedanů, kupé a kabrioletů, prostřednictvím sedanu představeného v roce 2016.

Nyní se Lincoln připravuje na oživení sebevražedných dveří, s nimiž v posledních letech slaví úspěchy vozy značky Rolls-Royce. Podle informací, které získal a zveřejnil Automotive News došlo na konferenci Národního sdružení automobilových prodejců (National Automobile Dealers Association) v Las Vegas k oznámení, že dveře otevírané proti směru jízdy mohou být použity u modelu Continental.

Mluvčí automobilky tuto informaci nepotvrdila a ani se nechtěla vyjadřovat k budoucím modelům značky Lincoln. Bližší informace tedy k dispozici nejsou, ale objevují se spekulace a podle nich může dostat druhý pár dveří otevíraný proti směru jízdy v rámci modernizace současná generace modelu Continental, ale mnohem pravděpodobnější se jeví možnost, jejich použití u nové generace, jíž se může dočkat těsně před koncem tohoto desetiletí.

V návaznosti na zprávu o použití dveří otevíraných proti směru jízdy se pak spekuluje i o designu a očekává se, že nový Continental se vzhledově přiblíží své čtvrté generaci z let 1961 až 1969, protože právě u jejích čtyřdveřových zástupců byly sebevražedné dveře standardem.

Lincoln se k myšlence dveří otevíraných proti směru jízdy vrátil v nedávné minulosti již několikrát, ale vždy jen prostřednictvím konceptů, z nichž lze připomenout kompaktní C Compact z roku 2009, crossover Navicross z roku 2003 nebo sedan Continental z roku 2002, který si můžete prohlédnout v galerii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)

Doporučujeme

12. 2. 2020 21:52
Dveře Opel Meriva
Pro zajímavost: Opel vyráběl dveře proti směru jízdy 2010-2017 na Merivě B. A sebevraždu alespoň u mě zatím nespáchaly (ani dveře, ani cestující). Jednalo se o střední třídu, žádný Rolls-Royce :) Dnes už to není bezpečnostně problém, dveře se zamknou jakmile se auto dá do pohybu a nedají se zevnitř za jízdy otevřít (zvenku jsem to nezkoušel).
28. 3. 2018 10:43
Re: Sebevražedné dveře
Běžný je možná v USA, ale v ČR a češtině těžko. Tady se tradičně preferovalo techničtější označení, pokud vím. Tohle se objevilo až s neznalými uchy snažícími se překládat články z angličtiny. Případně lovícími trochu té senzace. I tak je to slang a v seriózním materiálu nemá co dělat, ani v USA. Proč se jim pak říká sebevražedné a ne třeba vražedné, to tedy nevím (jen sebevrah by si auto s nimi koupil?); pointou je, že jsou nebezpečné.
28. 3. 2018 10:38
Re: Co je vlastně Vaší prací?
V americkém slangu se jim totiž říká suicide doors. Jsou považovány za méně bezpečné. Nevidím důvod to tahat do češtiny.
Avatar - JDM
27. 3. 2018 21:29
Re: Sebevražedné dveře
Ty nevis co jsou sebevrazedny dvere? Jezda mane...( ja to taky nevim ale nebudu to psat verejne a budu se tvarit ze to moc dobre vim )
27. 3. 2018 20:34
Re: Sebevražedné dveře
Presne...