Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Los Angeles Auto Show: LA Adventure Design Competition (1)

Ondřej Láník
Diskuze (13)
V několika článcích vám chceme představit návrhy, soutěžící v designérském klání amerického automobilového designu.

Lidé pracující pro automobilky v kalifornských centrech designu dostali vyjímečně volné ruce. Návrhy mají pouze vyjadřovat dobrodržného ducha Los Angeles, třeba i v přeneseném významu. Odevzdávaly se pouze skicy, takže ani náklady na realizaci představ se nešplhaly do závratných výšin a fantazie kreativců měla jen minimum zábran.

Prvním představeným kouskem je Audi Nero, které je evolucí silných monopostů Auto Union ze třicátých let minulého století. Aerodynamické tvary, velká kola a velmi dlouhé nerušené křivky přesto dobře zapadají do současné představy o budoucích Audi. Té plně odpovídá stylizovaná maska, retrofuturisticky se jeví kabina a záď.

Souvislost s LA? Kupé Nero je supersport, vyjadřující čistou sílu, rychlost a styl, které mění každou noc v LA v dobrodružství.

"Proč dojíždět denně do práce, za zábavou, za známými? Bydlete v autě!" říkají tvůrci konceptu GMC PAD. Obytný automobil pro život ve městě má vpředu dvě řiditelné nápravy a velitelský můstek pro řidiče. Uvnitř je obývák se sedací soupravou a nezbytným vybavením pro život. Příď i záď je tvořena rozměrným oknem, v zadní části je malá kuchyňka. Energii získává PAD z diesel-elektrického hybridního ústrojí, které funguje jako zdroj síly pro jízdu i zdroj elektřiny pro napájení vozu pro bydlení. Pomáhají však také fotovoltaické články ve střeše. S PADem jste doma v LA tam, kde právě zastavíte.

Designéři Hondy říkají: "LA to jsou přece hlavně filmy!" Prezentován není jediný model, ale hned celá sada inovativních návrhů. Američané za deset let prý ocení autobus poháněný lidskou silou (10 jednotlivců na běžícím páse), protože v něm bude možno shodit nějáké to kilo. Komfortní téma rozvíjí roadster, který je naplněn horkou vodou, takže posádka se cítí jako ve vaně...

Ondřej Láník
Diskuze (13)
26. 12. 2005 18:07
Re: No zajímavé
>:D :yes: