Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Elise: Nová generace základního modelu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Budoucnost značky Lotus nabídne skutečně pestrou paletu modelů. Základem mezi sportovními typy bude i nadále Elise. Koncept budoucí generace se představil v Paříži, ale sériového modelu se dočkáme až v roce 2015.

Současný Lotus Elise působí díky neustálé péči ze strany automobilky stále velmi mladistvím dojmem, ale ve skutečnosti je to poměrně zasloužilý automobilový kmet. Poprvé jsme se s ním setkali při jeho světové premiéře ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1995. Toto provedení je ve Velké Británii označováno jako Series 1. V říjnu roku 2001 byla spuštěna výroba tzv. Series 2, což je důkladně modernizované původní provedení, jehož voštinový lepený hliníkový rám je ukryt pod nově tvarovanou karoserií.

Lotus Elise Series 2 je i díky řadě modernizací stále aktuální a zábavný malý roadster, ale čas se nedá zastavit a automobilka již pracuje na jeho nástupci. Nová generace Elise sdílí základní linie s ostatními novými Lotusy představenými na autosalonu v Paříži. Zároveň ovšem naváže na své předchůdce koncepcí s motorem před zadní poháněnou nápravou a stále ještě poměrně nízkou hmotností, která se má pohybovat okolo 1095 kg.

K pohonu zadních kol poslouží kompresorem přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,0 litru s výkonem 235 kW (320 k) a točivým momentem 330 Nm. Omezovač otáček bude zasahovat při 7800 min-1. Motor bude spolupracovat se start-stop systémem a šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou.

Nový Elise má zvládnout akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,3 s a dosahovat maximální rychlosti 270 km/h. Na trh má být uveden na jaře roku 2015 s cenou od 35.000 britských liber (zhruba 865.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)