Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Evora S per Carabinieri: Brit pro italskou policii

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Italští karabiniéři vždy používali domácí automobily. Jenže i tahle tradice končí. Tedy, pokračuje se dvěma výjimkami.

Zatímco státní policisté mohou honit hříšníky třeba v Lamborghini Gallardo LP 560-4, polovojenské jednotky Carabinieri se nově chlubí jinou technikou. Zmíněné dvě výjimky se totiž jmenují Lotus Evora S. Jeden exemplář je určen pro Milán, druhý pro Řím.

V interiéru najdeme nejmodernější techniku. Policejní jednotky v Itálii používají systém EVA (Enhanced Vehicle Automation). Ten umí snímat okolí vozu díky infračervené kameře, má GPS modul a vestavěnou navigaci, kterou je možné ovládat hlasem.

V případě jakéhokoli nebezpečí jsou varovány i ostatní vozy v terénu. Samozřejmostí jsou doplňující informace a propojení s dispečinkem. Uniformovaní muži si mohou například vyhledat informace o hledaných osobách.

Důležitým prvkem výbavy je také přenosný chladicí box za sedadly. Ptáte se, na co je ve sportovním autě lednička? Ne, rozhodně nikoliv k udržování optimální teploty nápojů unavené posádky. Slouží čistě účelově a pro dobrou věc - k převozu orgánů a krve na lékařské pohotovosti. Evory si karabiniéři nekoupili, mají je od Lotusu půjčené na dva roky.

Vybraní řidiči pak již absolvovali školení přímo v britském Hethelu. Svá lehká sportovní auta zkrátka Angličané nesvěří jen tak nějakým horkokrevným Italům. Evora S má v sériové verzi napříč před zadní nápravou uložený vidlicový šestiválec o objemu 3456 cm3. Ten díky kompresoru dává největší výkon 257,5 kW (350 k) při 7000 min-1 a nabízí točivý moment až 400 Nm při 4500 min-1.

Automobilka neuvádí, zda policejní speciály nemají ještě více, ale tyto parametry včetně maximální rychlosti 275 km/h by jim mohly zcela určitě stačit.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
25. 7. 2011 00:34
Hmm
Přiznám se že supersportovním vozidlům v barvách policie neholduji.Jednak jsou nákladné na údržbu, přínos je diskutabilní a když se něco semele tak nejsou o nic víc použitelné než oktávka co jede přes 200 v kombinaci s vysílačkou a dalšímy jednotkami.
Jako rozumnější se mi zdají americké policejní speciály vhodné nejenom na práci stíhače jako je rodina fordu police interceptor.[odkaz] .