Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Exige 265E: více síly, méně zplodin

Libor Zezulka
Diskuze (7)
I v Lotusu si uvědomují, že se zásoby ropy ztenčují, a tak přemýšlí, čím stále dražší benzín nahradit. Proto vznikl Lotus Exige 265E.

Nejen hromadní producenti, ale i relativné malé automobilky vyrábějící například sportovní vozy se musí zabývat otázkou, na co budou jezdit jejich produkty za pět či deset let. Společnost Tesla Motors se sídlem v USA nedávno představila poměrně radikální řešení problému dlouhodobé udržitelnosti...zábavy, když ukázala světu supersport poháněný výhradně elektrickou energií (viz. náš starší článek).

Lotus zvolil méně komplikované řešení a upravil motor nového modelu Exige tak, aby dokázal spalovat E85 neboli směs 85 procent ethanolu a 15 procent benzínu. Přeplňovaný čtyřválec poskytuje úctyhodný výkon 197 kW při 8000 otáčkách a točivý moment 249 Nm při 5500 otáčkách, což znamená proti běžnému modelu Exige S nárůst o 34 kW a 34 Nm. Sporťák přitom stále váží méně než tunu (930 kg).

Z 0 na 96 km/h zrychlí Lotus Exige 265E za 3,88 sekundy a dosáhne maximální rychlosti 254 km/h. Proč Lotus zvolil právě E85? Za vším stojí výkon. Vyšší oktanové číslo bioethanolu umožnilo Lotusu navýšit výkon právě na téměř 200 kW.

Libor Zezulka
Diskuze (7)