Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Exige – návrat ztraceného syna

Miroslav Kudělka
Diskuze (23)
Po dvouleté odmlce se na trh opět vrací Lotus Exige. Na autosalónu v Ženevě si odbude svou obnovenou premiéru ve vylepšené kondici.

Lotus Exige první generace se vyráběl pouze 18 měsíců na přelomu let 2000 a 2001, ale i za tuto krátkou dobu si našel dostatek obdivovatelů. Ženevský autosalón se tak stane jeho obnovenou premiérou. Nový Exige vychází z modelu Elise 111R se kterým sdílí většinu mechanických skupin. Hlavní změnou proti svému předchůdci je nový motor Toyota 1,8 litru o výkonu 141 kW při 7800 ot/min a točivém momentu 181 Nm při 6800 ot/min. Exige má s Elise stejný podvozek a hlavní odlišností je jeho pevná střecha. Toto kupé o hmotnosti 875 kg se pyšní kvalitní aerodynamikou, která při 160 km/h vyvozuje přítlak rovnající se 41,2 kg. Ten je rozložen 47 procenty na přední a 53 procenty na zadní nápravu. Toho je dosaženo zcela rovnou podlahou, Venturiho difusorem na zádi, předním spoilerem protaženým hodně nízko (108 mm nad zemí) a velkým přítlačným křídlem na zádi. Dynamické hodnoty jsou s Elise prakticky totožné, zrychlení z 0-100 km/h je zvládá za 5,2 sekundy, na 160 km/h zrychlí za 13,2 sekundy a nejvyšší rychlost má 237 km/h.

Jelikož se u Exige předpokládá velice tvrdé sportovní nasazení, pro trhy s teplejším podnebím je sériově dodávána i klimatizace a přídavné chladiče motorového oleje. Ty jsou jinak za příplatek ve výkonnostním balíčku se závodními sedadly a čtyřbodovými pásy. O přísun dostatečného množství chladícího vzduchu k motoru se starají jak velké otvory před zadními koly tak také lapač na střeše. Exige přijde na trh v březnu letošního roku.

Miroslav Kudělka
Diskuze (23)