Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxusní čínský elektromobil s výkonem 625 koní má stát doslova pakatel

Ondřej Šámal
Diskuze (4)

Další neznámá značka z Číny představila svou vizi elektromobilu. Luxusní sedan s velkou obrazovkou v druhé řadě, výkonem 625 koní a dynamikou supersportu má přitom na domácím trhu stát v přepočtu asi tři čtvrtě milionu korun.

Že nás (tím myslím Evropany a z větší části také Američany) v elektromobilitě válcují Číňané, není žádné překvapení. Tamní automobilky se roky učily právě od technicky vyspělejších cizinců a rozhodly se prakticky zcela přeskočit éru aut se spalovacími motory a zaměřit se na evidentně slibnější segment bezemisních automobilů. Díky několikaletému náskoku ve vývoji samotných vozidel i přidružených technologií v čele s akumulátory a palubními systémy a též za masivní finanční podpory tamní komunistické vlády nám dosud neznámí výrobci ukazují jednu zajímavější elektrickou novinku za druhou.

Jednou z nich je také Skyworth Skyhome od společnosti Skywell, která v minulosti představila elektrické modely Et-5 a Et-5 LR. Ačkoliv se zatím jedná o koncept, podle zdrojů z 90 % odpovídá chystané sériové verzi. Studie sází na dvojici elektromotorů se systémovým výkonem 460 kilowattů, přičemž rozložení hmotnosti mezi nápravami by mělo dosahovat ideálních proporcí 50 ku 50. Díky výkonnému pohonu se skyhome na 100 km/h podle předběžných údajů dostane už za 3,5 sekundy. Počítá se s moderním podvozkem s víceprvkovou zadní nápravou s natáčením kol, chybět nebude ani vzduchové odpružení.

Interiér vozu, kterému chybějí prostřední sloupky B, má připomínat palubu luxusního soukromého tryskáče. Ohromit vás má podlouhlý a zahnutý displej takřka přes celou palubní desku, který doplní ještě výrazně větší obrazovka pro cestující vzadu. Ta se podobně jako u nového BMW 7 vyklopí ze stropu a pasažérům nabídne například možnost sledování seriálů a filmů na vybraných streamovacích platformách. Monitory by navíc měly být zabudovány také do zadní části předních sedadel, uvnitř tudíž bude obrazovek jako v nějakém řídicím centru.

Video se připravuje ...

Navzdory plánovanému luxusu a výkonu by však největším tahákem měla být cena. Jestliže se původní odhady vydrží do sériové výroby, měl by Skyworth Skyhome v Číně stát okolo 210 až 250 tisíc jüanů, což vychází asi na 650 až 775 tisíc korun. Za to přitom v Česku koupíte základní verzi Nissanu Leaf s 39kWh akumulátorem (od 759.000 Kč).

Ondřej Šámal
Diskuze (4)

Doporučujeme

28. 11. 2023 18:50
Auto budoucí generace
Moje děcka jak to auto uviděly, už jiné nechtějí. Tak možná až dospějí, budou v něm vozit mé vnučky🤗
28. 11. 2023 17:27
Tak uvidíme
jak se udrží s cenovou politikou. Téměř všechny čínské čistě EV automobilky existující pár let nebo tak jedno desetiletí, jsou ve ztrátě. Třeba u nás jsou automobilové plátky úplně paf z NIO, jak že to je skvělé auto za odpovídající peníz. Jenže i přes těžkou dotační exportní politiku ze strany Číny je ta automobilky ve ztrátě a neustále ji zvětšuje a začala masivně propouštět. To je asi stejný kauf jako před lety Saab. Největší efektivitu i Číně vykazuje Tesla a ostatní výrobci se od ní učí a ta prodává trojku za stejné prachy jako tohle hyper auto.
Avatar - KANKUNEN
28. 11. 2023 16:09
Možná by stalo za to zjistit,
proč mají ty ceny tak dole a ne furt točit, že konkurent Octavie stojí polovinu. A přehled Čínských automobilek by se taky hodil. Je to největší vyrobce aut na světě.
28. 11. 2023 15:16
Co je nám po tom co stojí
ťamanskej krám tam u nich woe? Stačí když koukneš na ceny všeho u nás a vedle v Polsku.