Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Majitelé motocyklů nebudou muset v Praze platit za parkování v modré zóně

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Motocyklisté v dosud zavedených zónách platit nemuseli. Zpoplatnit parkování motocyklů chtěl magistrát v souvislosti s chystaným spuštěním nových zón v Praze 4, 5, 6, 8, 9 a 12 a na to navazující změnou ceníku parkovného.

Majitelé motocyklů budou moci v Praze v modrých zónách, určených pro rezidenty, parkovat zdarma. Magistrát ustoupil od původně plánovaného zavedení ročního parkovného 600 korun. Řekl to dnes náměstek primátorky Petr Dolínek. Letos na jaře začne platit nový ceník parkování, kdy se pro rezidenty zvedne cena ze 700 korun ročně na 1200 korun. Zóny platí v Praze 1, 2, 3, 7 a 16, od dubna postupně začnou platit v dalších městských částech.

„V Praze je jen velmi málo parkovacích míst vyhrazených pro motocykly. Navíc ten, kdo se po Praze pohybuje na mopedu, skútru či motocyklu, nevytváří dopravní zácpy, a tím pomáhá zlepšit dopravní situaci ve městě. Proto považuji za správné, aby uživatelé motocyklů byli i takto motivováni nepřesedat do aut," řekl Dolínek.

V rámci přípravy ceníku magistrát již minulý týden snížil původně navrhovanou cenu v případě seniorů. Ti měli platit - podle městské části, kde žijí - od 400 do 800 korun ročně. Nakonec se město rozhodlo pro zavedení plošného poplatku 360 korun za rok.

Nové zóny by měly od dubna začít postupně fungovat na Praze 4, 5, 6, 8, 9 a části Prahy 12. Nyní jsou na Praze 1, 2, 3, 7 a 16. První parkovací zóny v metropoli se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
2. 2. 2016 13:05
Re: Parkovací zóny
Pokud vím, jedním z faktorů (proč to v minulosti nebylo) je, že na motorce není kam dát lístek z automatu, respektive později parkovací kartu (a to se nezměnilo).

Jinak jde samozřejmě o peníze, protože rezidentům nedávají parkovací karty zadarmo. A navíc můžou myslím prodat karet, kolik chtějí, nehledě na to, kolik aut se na ulice fyzicky vejde.

Efektivním řešením je ti pak dát na motorku botičku. V centru jsem to několikrát viděl. Motorky a skútry jsou prostorově úsporné, takže by měli být vděční a víc je podporovat (lépe v zákoně upravit věci jako projíždění kolonami nebo stání na chodnících).
2. 2. 2016 10:08
Parkovací zóny
Co to je za posedlost? Parkovací zóny už i třeba na Budějovické? Tohle nechápu.
A ty kecy o tom, že chtějí motořkáře motivovat... Důvod, proč motorkáři nic neplatí je ten, že jich je jenom pár a navíc není dost dobře možné od nich případnou pokutu vymáhat.
Kdyby bylo motorek tolik jako v jiných metropolích, tak pro ně něco vymyslí.