Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN získal prestižní ocenění pro užitkové elektromobily eTGE a eTGM

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Titulem European Transport Award for Sustainability 2020 se mohou pochlubit lehké užitkové elektromobily MAN eTGE i nákladní vozidla eTGM.

Společnost MAN Truck & Bus získala prestižní ocenění European Transport Award for Sustainability 2020 ve dvou kategoriích. První z nich jsou dodávková vozidla, v níž uspěl MAN eTGE a druhou jsou elektrické nákladní vozy, kde titul získal MAN eTGM.

Titulem European Transport Award for Sustainability jsou každé dva roky oceňovány společnost, které se věnují užitkovým vozidlům a zvláštním způsobem kombinují ekonomický úspěch se sociální odpovědností a ochranou životního prostředí, a jejichž udržitelná opatření vedou k dalšímu růstu a prosperitě.

MAN eTGE je stejně jako sesterský Volkswagen e-Crafter vybaven elektromotorem o výkonu 100 kW a točivém momentu 290 N.m. Potřebnou energii pohonné jednotce poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 36 kWh, které mají při správném způsobu dobíjení a údržby přijít po deseti letech a dvou tisících dobíjecích cyklů maximálně o 15 % své kapacity.

Společnost MAN Truck & Bus uvádí, že dojezd modelu eTGE na jedno nabití se má pohybovat kolem 160 km a jeho maximální rychlost je s ohledem na plánované využití v městském provozu omezena na 90 km/h. Při využití nabíjecí stanice o výkonu 40 kW mají mít baterie během 45 minut až 80 % své kapacity. Přibližně devět hodin je zapotřebí pro plné nabití s napájecím napětím 220V.

MAN eTGM je poháněno elektromotorem o výkonu 265 kW a maximálním točivém momentu 3100 N.m. Akumulátory Li-ion nabízejí kapacitu 149 kWh, což odpovídá dojezdu až 130 km. Díky rekuperaci elektrického proudu během zpomalování dochází k výrazně menšímu opotřebení brzd, protože nejdříve se do zpomalení zapojuje elektromotor fungující jako generátor a zároveň se tak prodlužuje dojezd vozidla.  

Pomocné jednotky, jako jsou posilovač řízení, vzduchové kompresory a klimatizační systém jsou u vozidel eTGM čistě elektrické a tok energie v nich je řízen s ohledem na maximální hospodárnost provozu.

Zdroj: MAN Truck & Bus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme