Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Marchionne chce mít Alfu Romeo v motorsportu

Michal Fokt
Diskuze (35)
Alfa by neměla žít jen ze zašlé slávy, ale také na dávný odkaz navázat. Šéf FCA tedy usiluje o to, aby se značka vrátila na závodní tratě. Ale jakým způsobem?

Alfa Romeo závodila ještě dříve, než Enzo Ferrari začal běhat za holkami, ale už je to bohužel dvanáct let, co zanechala ve světě motorsportu nějaký výraznější otisk, když v roce 2003 naposledy vyhrála s modelem 156 evropský šampionát cestovních vozů. I přesto si Marchionne myslí, že je "Alfa stále v srdcích lidí" a je tedy třeba pomýšlet na návrat.

Bohužel však nelze počítat s tím, že značka, kterou čekají obrovské investice do komerčních modelů, nasype peníze do některé špičkové motorsportové kategorie, po nějaký čas bude nutné se uskrovnit, na DTM tedy zapomeňte. Proto k programu Giulietta TCR přibude v blízké budoucnosti jen něco "dietnějšího", zvažuje se konkrétně účast v Le Mans v kategorii LMP2.

Jenže je otázkou, co má Marchionne tím návratem do motorsportu vlastně na mysli. V případě LMP2 by Alfě rozhodně slušela role dodavatele motorů, protože továrním týmům je třída P2 zapovězena. Jenže to může dopadnout mnohem hůř. Další alternativou by totiž mohlo být čistě reklamní přejmenování budoucích motorů ve Formuli 2, což by mohlo znamenat, že by se Alfa mohla "vrátit" do motorsportu pouze jako logo na LMP2 prototypech stejně, jako v minulých letech "závodily" Alpine a Morgan. Nebo stejně, jako v F1 "působilo" Infiniti a v MotoGP Fiat.

Další možností by pak mohla být "účast" Alfy Romeo ve formuli 1, jejím jménem by mohlo poskytovat Ferrari jednomu nebo více privátním týmům svůj identický nebo jen mírně modifikovaný pohonný systém. Nevím jak vy, ale já si takhle návrat k závodění v podání legendární Alfy Romeo opravdu nepředstavuji. I když na druhou stranu lepší takovýhle marketing, než žádný...

Michal Fokt
Diskuze (35)
Avatar - Jaros71
17. 12. 2015 01:59
Krásná Alfa
Tak jistě by se v motorsportu Alfa neztratila , na italský design i techniku je radost pohledět.. ;-)
Jen jestli na to budou peníze.. :-!
Avatar - TeeJay
16. 12. 2015 15:17
Re: Life stylová značka Alfa Romeo_odkaz
Člověče, něco se ti ztratilo v překladu. Hlavně nepanikařit. ;-)
Avatar - TeeJay
16. 12. 2015 15:13
Re: Life stylová značka Alfa Romeo
2018? To přece nemohou myslet vážně. :-(
16. 12. 2015 13:51
Re: Life stylová značka Alfa Romeo_odkaz
Ak by Alfa tlačila na segment napr. malých áut, veľa vecí je odpustiteľných. Alfa chce ale preraziť v segmente strednej a vyššej strednej triedy, vrátane SUV, s cenami cca 40 - 80 000 € a tu už nie je priestor na podobné prešľapy. Klientela je v tejto triede rozmaznávaná neustálim „faceliftovaním“, novými modelmi, vyšperkovaným spracovaním, technickými inováciami, aj keď dostupnými výsostne cez brutálne príplatky. Bohužiaľ hovorím hlavne o Nemeckej trojke, Volve a Jaguari. Nemám dôvod neveriť, že Alfa dokáže postaviť výborné auto so všetkými uvedenými parametrami, osobne ale neverím, že ho dokáže predať, navyše ak potencionálnych kupcov vopred doslova vyháňa s prázdnych showroomov.
Avatar - Individualita
16. 12. 2015 13:14
Re: Life stylová značka Alfa Romeo_odkaz
Je to napsané celkem jasně. Alfa měla v plánu uvést na trh všech 8 nových modelů DO roku 2018. Nyní je to posunuto na polovinu roku 2020. Tedy Giulia to začne koncem roku 2016 (možná) a do čtyř let dalších 7 modelů (možná >:D ).