Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Vaculík a ojetá Dacia Duster II: Hlavně nebourat!

Martin Vaculík
Diskuze (0)

Při výběru Dacie Duster druhé generace téměř nemůžete udělat chybu. Špatný motor je zde jen jeden z pěti, a to ještě naštěstí ten, který se vyskytuje nejméně. Hlavní je jezdit bez nehod.

S druhou generací modelu Duster se Dacii podařilo nakouknout mezi auta, která si nekupujeme proto, že bychom je nutně potřebovali, ale proto, že taková chceme. Jen malá část dusterů tak skutečně jezdí po lesích, polích či staveništích proto, že jiná čtyřkolka pod půl milionu na trhu už léta není. Například v roce 2018 stál základní model 1.6 SCe (84 kW) Essential 4x4 jen 335.900 Kč, nejdražší Prestige 1.5 dCi 4x4 pak 449.900 Kč. Mnohem častější jsou předokolky, které si lidé koupili prostě z toho důvodu, že za cenu Škody Fabia mohli mít větší a od pohledu robustnější vůz, slibující více prostoru a pohodlí.

Video se připravuje ...

Připomeňme, že v roce 2018 byla základní předokolka Access 1.6 SCe (84 kW) k mání za 259.900 Kč a naprosté maximum bylo 438.900 Kč za verzi Prestige 1.5 dCi (80 kW) s automatickou převodovkou EDC. V průběhu let však ceny samozřejmě stoupaly na současných 377.500 až 567.500 Kč, přičemž však stále platí, že u domácí automobilky za to máte maximálně fabii. Srovnatelné modely Kamiq (které navíc vůbec nenabízejí čtyřkolku) jsou o 100.000 Kč dražší. Takže zkrátka tam, kde před domem léta stávala Fabia Combi, se zabydlely dustery.

LPG je ráj

Předokolka má díky jednodušší konstrukci zadní nápravy proti čtyřkolce výhodu ve větším zavazadelníku (445 proti 411 l). Naopak nevýhodu v podobě umístění rezervního kola pod autem, zatímco čtyřkolky je mají „v kufru“. Nicméně od konce roku, kdy přišla plynová verze přeplňovaného tříválce 1.0 TCe (74 kW) za příplatek jen 10.000 Kč proti benzinové, je rezervní kolo pro většinu lidí čistě hypotetická záležitost. Varianta na LPG má totiž místo něj plynovou nádrž, s níž se pojí hned několik zajímavostí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Martin Vaculík
Diskuze (0)

Doporučujeme