Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren 570S Sprint: Čistě okruhová záležitost (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
McLaren Automotive si letošní Festival rychlosti v Goodwoodu zvolil za místo premiéry nového zástupce své Sport Series, mířícího na závodní okruhy.

Festival rychlosti v Goodwoodu se letos odehraje ve dnech od 23. do 26. června 2016 a McLaren Automotive zde staticky i v akci představí model 570S Sprint, jehož příchod byl oficiálně ohlášen již v březnu v rámci představení McLarenu 570S GT4.

McLaren 570S Sprint vychází ze sériového modelu 570S, což znamená, že jeho základem je monokok z uhlíkových vláken, který doplňují hliníkové rámy vpředu a vzadu. Povrchové panely karoserie jsou pak z uhlíkových vláken a hliníku.

Vzhledově se 570S Sprint od výchozího modelu odlišuje především sadou aerodynamických úprav v podobě předního spoileru, přepracované podlahy a rozměrného zadního spoileru z uhlíkových vláken.

Podvozek stejně jako karoserie vychází ze standardního kupé 570S, ale je vybaven centrální maticí uchycenými 18-palcovými koly OZ z hořčíkové slitiny, obutými do pneumatik Pirelli. Za příplatek budou k dispozici vestavěné vzduchové zvedáky, usnadňují a především urychlující výměnu kol.

S ohledem na čistě okruhové zaměření tohoto McLarenu je samozřejmostí ochranná klec v interiéru, hasicí systém a rychloodpojení elektrických systémů. Sedadlo řidiče je vybaveno šestibodovými bezpečnostními pásy, zatímco sedadlo spolujezdce je v rámci odlehčení odstraněno.

Před zadní nápravou má 570S Sprint uložen dvojicí turbodmychadel přeplňovaný osmiválec M838TE o objemu 3,8 l ve spojení se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Automobilka prozatím neuvádí výkon, ale zmiňuje, že pohonná jednotka byla optimalizována pro použití na závodních tratích a s ohledem na skutečnost, že tento model neodpovídá žádné standardní kategorii se očekává, že bude mít výkon lehce nad 419 kW (570 k) výchozího kupé.

McLaren 570S Sprint tedy není homologován pro žádnou závodní sérii, ale bude pro něj k dispozici paket, s nímž bude odpovídat předpisům pro GT4. Ve své standardní podobě má být podle automobilky ideální pro soukromé jízdy na závodních okruzích.

Zájemci o tento nejnovější přírůstek v nabídce značky McLaren si budou muset připravit 148.000 britských liber (zhruba Kč) a dodávky prvních vozů se mají uskutečnit v příštím roce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)