Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren se chce zbavit stíračů

David Bureš
Diskuze (19)
Moderní náhrada stíračů se inspiruje u stíhacích letounů. Systém britské automobilky zřejmě použije ultrazvukový měnič.

Stírače jsou dlouhé desítky let neochvějnou součástí automobilů. Britská automobilka McLaren se jich však chce zbavit. Moderní náhrada stíračů by se mohla objevit již v chystaném modelu P13, který se má na trhu objevit v roce 2015.

Informaci zveřejnil britský nedělník The Sunday Times, který v této souvislosti citoval šéfdesignéra automobilky McLaren Franka Stephensona. Ten přiznal, že se náhrada stíračů inspirovala armádní technikou.

„Ptal jsem se, proč na některých letadlech nejsou stírače, když se chystají na přistání. Bylo mi řečeno, že to není vrstva na povrchu okna, ale vysokofrekvenční systém, který nikdy nezklame a je nepřetržitě aktivní,“ uvedl Stephenson. Bližší detaily systému však nedodal, a to kvůli obavám z toho, že by konkurence mohla tento nápad také využít.

Profesor Paul Wilcox z technické fakulty Univerzity Bristol, který se zabývá ultrazvukem, nedělníku The Sunday Times řekl, že systém McLarenu by mohl používat ultrazvukový měnič. Ten by byl umístěn v rohu čelního skla a vysílal by na okno vlny o frekvenci asi 30 kHz, které by odpuzovaly vodu z čelního skla.

Myšlenka nahrazení stíračů jiným řešením se u McLarenu neobjevuje poprvé. Už při představení studie P1, z níž vzešel stejnojmenný sériový model, se hovořilo o tom, že automobil použije speciální akrylátová okna odpuzující vodu, díky kterým by stírače nebyly potřeba. Sériové P1 ale nakonec stírač čelního skla má, vývoj akrylátových oken tady zřejmě neskončil tak úspěšně.

Stěrače se na automobilech objevují přesně 110 let. V roce 1903 si je nechala patentovat americká realitní makléřka Mary Andersonová. Její patent se však neujal, a to možná i díky tomu, že její stěrače byly ovládány ručně.

V roce 1921 následovaly automatické stírače Freda a Williama Folberthových, které byly poháněny vzduchem. O pět let později vznikl elektrický systém firmy Bosch. Dnešní periodicky ovládané stěrače byly patentovány v roce 1967 Robertem Kearnsem.

David Bureš
Diskuze (19)
19. 12. 2013 17:39
Mě zase zaujal....
....termín "periodicky ovládané stěrače".
Kdyby tam bylo napsáno cyklovač, tak by tomu asi nikdo nerozuměl.
(Transmisi si taky hlídám, ale mám pocit, že už dost dlouho neproběhla, no asi je nemocná.) :-)
Avatar - Dinar
19. 12. 2013 13:51
Re: zase nový pojem
V tom prvním odstavci máš trochu logický zmatek, ale asi chápu, cos chtěl říct. ;-)

Posaz/posez, právě proto, že to není jednoznačné, nepeskoval bych redaktory za použití jednoho z těchto výrazů. Pokud by se neměly tyto novotvary používat, jak bys to vyjádřil? Pozice za volantem? Nebo jinak? Posed mi přijde docela legrační, jakkoliv z logiky jazyka by měl být smyslu nejblíž.
Ono je to celé docela otázka osobního pocitu líbí/nelíbí, mně vždycky v tomto smyslu přišel divný výraz v autobusech "56 míst k sedění", já bych použil zásadně "k sezení", a přitom může být obojí. :-)
Avatar - biscuit
19. 12. 2013 13:07
Re: zase nový pojem
pro me osobne je posez daleko jednoznacnejsi nez rozpor u stiracu. s odkazem na ujc, posaz ani posez nejsou slova v databazi tohoto ustavu se vyskytujici. naopak sterace i stirace tato databaze zna.

jeste k tomu posez/posaz - ona jsou vlastne obe tato slova paskvily. nicmene, kdyz budu vychazet z podobneho podstatneho jmena, odvozeneho od slovesa sedet - posezeni, tlaci me cit i ve slove posXz k tomu "e". btw. zajimave slovo v navaznosti je i myslivecky posed :-) i zde se objevuje koren "sed". ale abych do toho vnesl definitivni zmatek, existuje i slovo posazeni - ktere se spis nez k opreni zadku o oporu, vztahuje k vyjadreni nejake pozice / umisteni... no proste, mozna je nejlepsi tyto novotvary nepouzivat :-)
19. 12. 2013 11:41
Re: zase nový pojem
Ty KIO prechytrala, v tom filmu bylo bohuzel sterace, ne stirace! Kaspare, nedelej machra, kdyz nevis, jak to vlastne je omg :no: a skakni si na rychlokurz cestiny, kdyz uz chces perlit
19. 12. 2013 10:58
Re: zase nový pojem
Na hrubú dieru hrubá záplata... ;-)