Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz B: Nová třída B oficiálně (video, tapety)

Aleš Dragoun
Diskuze (30)
Nižší karoserie, nové benzinové motory s turbodmychadlem a přímým vstřikováním, dvouspojková převodovka a standardní radarový systém varování před kolizí.

Mercedes-Benz uvolnil první oficiální informace o nové třídě B. Compact Sports Tourer, jak je automobilkou nazýván, přijíždí ve druhém vydání.

Nižší karoserie, nové benzinové motory s turbodmychadlem a přímým vstřikováním, dvouspojková převodovka a standardní radarový systém varování před kolizí Pre-Safe, to je základní charakteristika nového béčka.

Na první pohled

Ač se na první pohled zvenčí může zdát, že se zas až tak moc nezměnilo, karoserie je zcela nová. B-Klasse vypadá dospěleji a dynamičtěji. Nejvíce se od předchůdce liší z boku, horní část rámů dveří je zakomponována do černých sloupků. Aerodynamika je vynikající: v tunelu byl naměřen součinitel odporu vzduchu 0,26.

Je to ještě MPV, nebo už spadá do nižší střední třídy? Novinka měří 4359 mm na délku, je 1786 mm široká a 1557 mm vysoká. Krčí se tedy o nějakých 5 cm níže než předchůdce. Cestující sedí vzpřímeně, ale také blíže k silnici, o takřka 9 cm.

Na malé MPV odkazuje variabilita, byť systém Easy-Vario-Plus je k dispozici jen jako volitelná výbava. Pokud je jím vůz vybaven, zadní sedadla se dají posunout o 140 mm, čímž se zvětší zavazadelník ze 488 na 666 l.

Nové motory i převodovky

Benzinové i naftové agregáty pod kapotou jsou zcela nové nebo notně upravené, stejně jako přímo řazené i samočinné převodovky. Čtyřválcová zážehová pohonná jednotka M270 s přímým vstřikem BlueDirect má objem 1,6 l. Základní verze B 180 nabídne 90 kW (122 k), výkonnější B 200 pak 115 kW (156 k). Největší točivý moment 200 Nm, respektive 250 Nm je k dispozici již od 1250 min-1.

Vznětový motor také se čtveřicí válců je další evolucí typu OM651. Je umístěn napříč a má objem 1,8 l. Varianta B 180 CDI produkuje 80 kW (109 k) a 250 Nm/1400 min-1, silnější B 200 CDI pak 100 kW (136 k) a 300 Nm/1600 min-1.

Premiéru v menších mercedesech má kompaktní sedmistupňová dvouspojková převodovka 7G-DCT. Všechny modely nové třídy B mají funkci start-stop v základní výbavě, ústrojí se sedmi stupni kvůli tomu dostalo jiné olejové čerpadlo. Také manuální transmise se šesticí rychlostí je zcela nová. Obě spojuje hladké řazení, nízké vnitřní tření pohyblivých částí a minimální hmotnost.

Čtyři prvky

O tom, že se nejedná o žádnou modernizaci stávajícího modelu, ale o zcela odlišnou generaci, svědčí i konstrukce podvozku.

Pod zadními sedadly ovšem zůstalo místo pro případnou montáž baterií, či nádrží na plyn, jako tomu bylo u třídy B dosud, s verzemi využívajícími různé druhy alternativních pohonů jsme se již v minulosti setkali.

Vzadu ovšem v tomto případě našla místo čtyřprvková náprava, rovněž software pro elektronickou stabilizaci byl přeprogramován. Ač má nová třída B sama o sobě nižší těžiště, bude k dispozici i sportovní podvozek, který klesne k asfaltu o dalších 20 mm. V této sadě nechybí ani odpružení se sportovními tlumiči.

Elektromechanický posilovač řízení byl také změněn, nachází se přímo v jeho mechanismu pod volantem a nikoliv až v motorovém prostoru. Součástí sportovního paketu je rovněž Direct Steer s přímějším poměrem.

Bezpečnostní výbava

Mercedes-Benz B je standardně vybaven radarovým systémem upozornění na nebezpečí kolize. Je propojen s brzdovým asistentem a přijde vhod při klasických nehodách s nárazy zezadu, které se odehrávají zejména ve městech. Varování je jak vizuální, tak akustické.

Moderní elektronika pomáhá i jinak. V základní či příplatkové výbavě dále najdeme například adaptivní světlomety, asistent pro udržování jízdního pruhu, eliminaci tzv. mrtvého úhlu, rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost, parkovací asistent, couvací kameru a hill holder, který usnadňuje rozjezdy do prudkých kopců. Před devíti lety uvedl Mercedes-Benz do tehdejší třídy S W220 systém Pre-Safe. Ten eliminuje zranění při nehodách - těsně před srážkou napíná pásy, uzavírá boční a střešní okna a upravuje sedadlo spolujezdce tak, aby se při nárazu zranil co možná nejméně.

Také bezpečnostní pásy na zadních sedadlech mají předpínače a omezovače tahu, alespoň ty vnější. Zadní boční vzduchové vaky jsou za příplatek, okenní airbag nikoliv. Integrované dětské sedačky a jejich automatické rozpoznávání byly už k objednání u končící série W245.

Multimediální systém Command integruje nejen veškerá informační a komunikační zařízení včetně připojení těch externích a přístupu na internet, ale je možné jej ovládat hlasem, což bylo dříve výsadou pouze luxusnějších modelů značky s trojcípou hvězdou.

Světovou premiéru si nová třída B odbude na IAA ve Frankfurtu ve dnech 13. - 25. září 2011. Zákazníci se prvních vozů dočkají v listopadu letošního roku. Ceny ale dosud neznáme.

Aleš Dragoun
Diskuze (30)
26. 8. 2011 21:24
mne pride
priamo odporne, hnusne proporcne nevyvazene. Kapota je z ineho auta a tiez od Astlpika je to ine auto. Vyzera ako prerasteny kacer donald.
Rozdiel medzi stredom masky a vyskou strechy je enormny, vytvara to zehlickovy dojem.
Interier je perfektny, inak je to zatial najskaredsie auto od MB pre mna.

Stare Bcko vyzeralo ovela ovela lepsie.

Tesim sa na Acko, to pravdepodobne vsetko urovna :-)
26. 8. 2011 21:13
Bangle...
...se musí smát
26. 8. 2011 17:59
fuj
s Roomsterem si můžou podat ruce a zajet do příkopu, a to jsem se na nový Béčko těšil ;-\
26. 8. 2011 09:56
Re: mini R
Na druhou stranu bych řekl, že mercedes má pořád nejlépe integrovaný radar do masky. Když vidím ty hnusné boule nebo výstupky v masce na ostatních (BMW, volvo, ford...)
26. 8. 2011 09:51
taaakže
prelisi na boku su až moc na mna,stačil by uplne ten vrchny...a konštatujem,že sa mi pači predok celkovo tvar :yes: zadok skôr naopak neoslovil ma...čo sa tyka interieru,konkretne palubnej dosky viac by som ocenil hranate vyduchy ventilacie :-|