Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz: Bezpečnější pásy pro zadní cestující

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Mercedes-Benz pracuje na vývoji aktivních spon bezpečnostních pásů na zadních sedadlech. Ty mají zvýšit bezpečnost i komfort cestujících.

Mercedes-Benz jako průkopník ve vývoji aktivních i pasivních bezpečnostních systémů pracuje na novince, která má již brzy zamířit do sériové výroby. Touto novinkou jsou aktivní spony bezpečnostních pásů.

Prvním sériovým modelem, který bude mít tyto spony ve výbavě, se má stát nová generace třídy S. Mercedes-Benz právě tímto prvkem bezpečnostní výbavy začíná s postupným odhalováním techniky i vzhledu své nové vlajkové lodi, jejíž vstup na trh je naplánován na příští rok.

Aktivní spony bezpečnostních pásů na zadních sedadlech budou součástí systému Pre-Safe. Při jejich vývoji byly využity virtuální modely lidského těla, které podle automobilky v současnosti poskytují mnohem lepší informace o pohybu pasažérů při nehodě.

Do činnosti se aktivní spony uvádějí již při otevření zadních dveří, kdy se rozsvítí, aby na sebe upozornily a vysunou se ze sedadla o 70 mm pro jednodušší obsluhu. Po zapnutí bezpečnostního pásu se vrátí do své výchozí polohy.

V případě hrozícího nárazu se spona zasune o 40 mm oproti své původní poloze. Podle materiálů automobilky je díky tomu lépe zafixována pánev a výrazně se snižuje podklouznutí pod bezpečnostním pásem při nehodě.

Funkce aktivních spon bezpečnostních pásů ovšem nekončí přípravou na nehodu, ale pokračují i po ní, kdy se po nárazu a zastavení spony vysunou do stejné polohy jako při nastupování. Zároveň se i rozsvítí, aby usnadnily odepnutí samotnému pasažérovi nebo záchranářům.

Mercedes-Benz.auto.cz: Vše o značce Mercedes-Benz na Auto.cz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
12. 2. 2012 22:45
Re: Novej interier?
Přesně tak. Tohle je interiér stávající generace. Autor článku se tedy buď moc nevyzná, nebo používá metodu CTRL+C a CTRL+V... :-)

Osobně si myslím, že osvětlení spony bezpečnostního pásu je dobrý nápad. Spíše však jedná o marketingový tah. Auto tohoto formátu musí mít zase něco nového a výjimečného.

Jinak se na nové S moc těším. Doufám, že se mercedes vrátí tam, kam patří a bude se držet tradice.
12. 2. 2012 16:32
dokonalost
Výtečně! Mercedes je prostě dokonalost...
Avatar - eLzyx
11. 2. 2012 22:36
Re: Malými krůčky k dokonalosti
otázkou je, jestli to bude stejně spolehlivé, jako zbytek auta 8-s
11. 2. 2012 17:24
Super ...
Každý nápad čo zvýši bezpečnosť si zasluhuje pochvalu ...

Skôr či neskôr sa "posúva" i inde a po čase bude slúžiť i ostatným ...
11. 2. 2012 16:52
Re: Malými krůčky k dokonalosti
Príma :-) ještě mít mega na účtě navíc.. >:D