Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Intouro pro západní Evropu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz rozšiřuje svou nabídku linkových autobusů pro západní Evropu o modelovou řadu Intouro.

Mercedes-Benz představil řadu meziměstských linkových autobusů Intouro v roce 2007 a od té doby do dnešních dnů bylo vyrobeno více než 3500 těchto autobusů. Ty jsou využívaný dopravci v mnoha zemích střední a východní Evropy, stejně jako ve Francii a Portugalsku. Od letošního roku tato modelová řada míří oficiálně i na západoevropský trh.

Intouro je dvounápravový vysokopodlažní autobus, který byl navržen přímo pro linkový provoz, ale lze jej využívat i jako školní autobus nebo pro firemní dopravu.

Zákazníci mají v případě modelové řady možnost vybírat ze dvou celkových délek vozidla. Základní verze Intouro je dlouhá 12,14 m a nabízí 55 sedadel pro cestující. Provedení Intouro M je dlouhé 12,98 m a je vybaveno 59 sedadly.

Obě varianty autobusu Mercedes-Benz Intouro jsou poháněny vertikálně umístěným vznětovým řadovým šestiválcem Mercedes-Benz OM 926 LA se zdvihovým objemem 7,2 litru. Ve standardním provedení má tento motor výkon 210 kW (286 k) a točivý moment 1120 Nm při 1200 až 1600 min-1. V základním provedení tato pohonná jednotka splňuje emisní normu Euro V a lze ji objednat i v provedení EEV.

S motorem standardně spolupracuje šestistupňová manuální převodovka Mercedes-Benz GO 110. Na přání je Intouro k dispozici i s motorem OM 457 hLA o výkonu 220 kW (299 k) ve spojení s automatickou převodovkou ZF EcoLife.

Výroba autobusů Mercedes-Benz Intouro probíhá v turecké dceřinné společnosti Daimler Mercedes-Benz Türk AS umístěné nedaleko Istanbulu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)