Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz oslavil výročí 100 let svého ikonického loga

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Ikonická třícípá hvězda se stala symbolem společnosti dřív, než společnost dostala své stávající jméno.

Třícípá hvězda v kruhu, symbol automobilky Mercedes-Benz, dnes bude patřit mezi nejznámější loga nejen ve světě automobilového průmyslu. Ostatně žádost o ochrannou známku samotné třícípé hvězdy jako svého loga si společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) podala již v roce 1909 a nějakou dobu ji používala.

Pátého listopadu roku 1921 si ovšem tatáž společnost DMG podala žádost o právní ochranu nového vzoru, kdy už byla třícípá hvězda umístěna v kruhu. Minulý pátek tak společnost mohla oslavit výročí sto let od chvíle, kdy začal vývoj jejího stávajícího symbolu, který ovšem prošel ještě několika proměnami.

Ta nejvýraznější, která podobu loga ovlivnila dodnes, přišla v roce 1926, kdy se společnost DMG sloučila se společnosti Benz & Cie, čímž vznikla dnes známá společnost Mercedes-Benz. Logo třícípé hvězdy v kruhu, využívané společností DMG, tak obklopily ještě vavříny, které dříve obklopovaly logo společnosti Benz.

Původní logo třícípé hvězdy se mělo podle legendy objevit na pohlednici, kterou poslal své rodině zakladatel společnosti Gottlieb Daimler. Dnes je však třícípá hvězda spojena především se snahou značky dominovat v motorizaci dopravního prostředků na zemi, ve vzduchu i na vodě.

Zajímavostí přitom je, že si společnosti v roce 1921 nechala patentovat také logo s čtyřcípou hvězdou, které ovšem nakonec využila až v roce 1989 společnost Deutsche Aerospace Aktiengesellschaft, dnes známá jako Daimler-Benz Aerospace.

Třícípá hvězda v kruhu a obklopená vavříny prošla během let různými evolucemi, vzhledem k síle této značky a jejímu dosahu po celém světě je však velmi nepravděpodobné, že by se kdy nějak výrazněji změnila. Je ovšem škoda, že se symbol hvězdy postupně ztrácí z kapot. Nemyslíme přitom logo v masce chladiče, ale klasický plastický symbol přímo na kapotě, který dnes nabízí jen modely třídy S a modely Maybach.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
8. 11. 2021 20:58
Re: ano
nějak to jinak napiš, nezmateně.
Avatar - petr petrumr
8. 11. 2021 20:57
Re: ne
tak je mercedáš? Ve vládě ale mercedesem nejezdil.
Avatar - KANKUNEN
8. 11. 2021 19:38
Re: ano
Umrde, kdyby vlastnil Mercedes, tak bychom to věděli.
Avatar - petr petrumr
8. 11. 2021 17:47
ano
Babiš má jakýho mercedesa?