Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz EQE SUV bude další elektro trojcípé hvězdy. Dorazí v roce 2022

David Bureš
Diskuze (0)

Chystané EQE SUV do budoucna vyplní mezeru mezi již nabízeným modelem EQC a pro rok 2022 rovněž připravovaným EQS SUV.

Mercedes-Benz je dnes velkým propagátorem elektrického pohonu, do budoucna počítá s prodejem výhradně elektrických aut, zpočátku alespoň zemích, kde to tržní prostředí umožní. Spolu s tím souvisí také postupně expandující nabídka čistě elektrické řady EQ. V roce 2022 totiž Mercedes má začít vyrábět hned dvě SUV s elektrickým pohonem.

Prvnímu se říká EQS SUV a jak z jeho názvu vyplývá, půjde o největší elektrické SUV v nabídce, které bude sloužit jako SUV-alternativa k letos uvedenému EQS, podobně jako je GLS alternativou ke třídě S. V hierarchii pod ním se pak postaví EQE SUV, které vyplní mezeru právě mezi chystaným EQS SUV a již nabízeným EQC, kterým Mercedes expanzi své elektrické řady EQ v roce 2019 zahajoval.

Podle zákulisních zpráv EQE SUV využije platformu EVA2 použitou již v elektrických modelech EQE a EQS, která je přizpůsobena zástavbě elektrickému pohonu. To je rozdíl proti menším SUV značky s elektrickým pohonem. EQC je technicky odvozeno od platformy v modelu GLC, podobě EQA a EQB využívají za základ architekturu kompaktních modelů s konvenčním pohonem.

Použitá platforma se podepíše také pod nabídkou motorů. Obecně se očekává, že bude prakticky shodná jako u EQE. To by konkrétně znamenalo baterie s kapacitou 90 kWh a elektromotor u zadní nápravy s výkonem 215 kW. U EQE se ale nabídka bude ještě rozšiřovat, což naznačí i další verze pro EQE SUV - jistotou je minimálně verze s pohonem všech kol, s druhým elektromotorem, u přední nápravy. Už se mluví také o derivátech od AMG, konkrétně už má Mercedes registrovaná označení EQE 43 a EQE 63.

Také design by měl navázat na EQE, potažmo o segment větší EQS. To znamená oblé tvary přísně navržené z hlediska co nejlepší aerodynamiky, uvnitř se pak očekává příplatková koncepce MBUX Hyperscreen s trojicí obrazovek - před řidičem v kapličce přístrojů, na středovém panelu pro infotainment a před spolujezdcem.

Mercedes-Benz EQE SUV se bude vyrábět v americkém závodě Tuscaloosa, kde už vznikají velká SUV s konvenčním pohonem, GLE i větší GLS. Loni automobilka oznámila, že produkce EQE SUV odstartuje v roce 2022. V souvislosti s aktuálním nedostatkem výrobních komponentů, zejména čipů, však není vyloučeno, že na trh toto elektrické SUV dorazí až v roce 2023. Expanze elektromodelů Mercedes se každopádně nezastaví ani tímto modelem, pro rok 2024 je připravované EQG, což nebude niž jiného než elektrický offroad řady G.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme