Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz představil Concept EQG, k produkční verzi prý nemá daleko

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Automobilka v Mnichově vystavuje nový koncept s označením Concept EQG, který prý nemá daleko k produkční verzi čistě elektrické třídy G.

O čistě elektrické verzi ikonického offroadu Merceces-Benz třídy G se mluví prakticky již od premiéry jeho teprve druhé generace, která se uskutečnila v roce 2018. Dnes představený koncept s označením Concept EQG by pak měl být téměř předprodukční verzí budoucího EQG a vizí, jak může elektrická třída G vypadat.

O svůj ikonický krabicovitý vzhled, ani robustní techniku, přitom ani bezemisní géčko nepřišlo. Základem je totiž stále robustní rám, na kterém je usazena karoserie. Vpředu je nezávislé zavěšení, zatímco vzadu tuhá náprava.

Karoserie rezignovala na jakékoliv aerodynamické optimalizace, kterými se ostatní výrobci snaží nahnat dojezd. Géčko má tak stále hranaté tvary s aerodynamikou letící cihly a vystouplé kliky, panty i blinkry. Aerodynamicky tak působí snad jen design kol, který je však současně stylově retro – ostatně jako celá třída G.

Maska chladiče je uzavřená, dostala tradiční grafiku elektrických modelů, osvětlený rámeček a po stranách je lemují kulaté světlomety s denním svícením. Motiv osvětlených kruhů se pak objevuje také na zrcátkách, zatímco na střeše je nosič s přídavnou světelnou rampou. Další LED osvětlení je zabudováno do bočních ochranných pruhů karoserie, v zadní části střešního nosiče je třetí brzdové světlo a osvětlen je také úložný box nahrazující rezervu, kde mohou být například nabíjecí kabely.

Video se připravuje ...

Technické parametry konceptu zatím automobilka neprozradila, poháněn by však měl být čtveřicí elektromotorů instalovaných blízko kol. Každý elektromotor by přitom měl být schopen fungovat samostatně, což má elektrickému géčku propůjčit unikátní jízdní charakteristiku. Pohonné ústrojí by navíc mělo mít dva převody, což zřejmě naznačuje možnost redukce pro náročné terénní situace.

Je potřeba však připomenout, že Concept EQG je stále jen předprodukčním konceptem, na kterém se toho evidentně ještě mnoho změní. Zatím ani není jisté, kdy se čistě elektrická třída G dočká výroby, podle automobilky tomu však budou předcházet náročné testy. Elektrický EQG totiž bude muset zvládnout stejné výzvy, jako spalovací třída G.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - alf1963
6. 9. 2021 18:36
Ach jo
Peklo zamrzlo :'-(
6. 9. 2021 14:44
Mnichov
Tak nový Smart (Made in Geely) je na výstavě v Mnichově - viz https://www.autoexpress.co.uk/smart/355895/new-smart-concept-1-previews-2023-electric-suv-pictures