Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz prodal 8 milionů kusů třídy C

David Bureš
Diskuze (1)
Třída C je aktuálně nejprodávanějším modelem značky Mercedes-Benz. Na trhu je pátá generace tohoto modelu.

Mercedes-Benz slaví důležité jubileum, od roku 1982 prodala více než osm milionů exemplářů třídy C. Zatím poslední pátá generace má od loňského zahájení prodeje na svém kontě přes čtvrt milionu prodaných kusů.

Historie třídy C se začala psát v roce 1982, tehdejší model se však ještě jmenoval 190. Označení C-Klasse bylo poprvé použito v květnu 1993. Automobilka tehdy přešla na písmenné označení svých aut kvůli rozšíření modelové palety.

Zatímco model 190 (s interním označením W201) byl ve své době nejmenší nabízený model značky, dnes jsou pod ním umístěny členové kompaktní rodiny modelů – A, B, CLA a GLA. Proto už se dnes třídě C nepřezdívá Baby-Benz jako kdysi.

V průběhu let se rozšířila také nabídka karosářských variant. Mercedes-Benz 190 byl nabízen výhradně jako sedan, dnes je k dispozici i kombi a kupé. Verze s jedním párem dveří je v tuto chvíli odvozena od předchozí generace céčka, její nástupce přijde na trh v listopadu.

C-Klasse se jako nejprodávanějšímu modelu značky prodejně daří. V prvních třech měsících roku se na celém světě prodalo 109.050 sedanů a kombíků třídy C, o takřka 58 % více než před rokem. Zákazníci mají zájem především o tříprostorovou verzi, na čtyři prodané sedany připadá zhruba jedno kombi. Sedan je extrémně populární v Číně, zatímco kombík boduje primárně v Evropě.

Co se týče jednotlivých motorů, tak největší zájem je o benzinový čtyřválec C 300 s výkonem 180 kW kombinovaný s pohonem všech kol 4MATIC, který si oblíbili hlavně v USA. Na čínském trhu se naopak daří verzi C 200 L, prodlouženému sedanu se zážehovým čtyřválcem o výkonu 135 kW.

Céčko se jakožto globálně nabízený model vyrábí hned na čtyřech místech. Domovský závod v německých Brémách doplňují továrny v americké Tuscaloose, čínském Pekingu a jihoafrickém Východním Londýnu, které jsou zaměřené na lokální produkci. Poslední jmenovaný závod slaví jubileum, když zde byl smontován miliontý osobní vůz. Tím se stal právě sedan třídy C v bílé karoserii. Montáž Mercedesů v Jižním Londýně byla zahájena v roce 1958, prvním montovaným modelem se stal sedan W121.

David Bureš
Diskuze (1)
30. 5. 2015 12:23
Gratulace
Gratulace k počtu vyrobených kusů.Měl jsem možnost řídit pátou generaci a moc dobré. :yes: Byl to sedan 220 CDI 7G-tronic Plus,navíc AIRMATIC,Burmaster,COMAND Online,HUD,Distronic Plus a paket Active.