Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes CLK 63 AMG Black Series: detaily motoru

Kamil Kýr
Diskuze (21)
Automobil téměř shodný s vozem Safety Car formule 1 se může pochlubit motorem, jehož provedení je v mnoha směrech vyvedeno do nejmenších detailů.

První všeobecné informace o tomto voze jsme přinesli v článku

Mercedes CLK 63 AMG Black Series, tento článek se podrobněji věnuje samotnému motoru.

Blok osmiválcového motoru do V o objemu 6,3 l je vyroben z vysoce pevnostního hliníku a konstrukce vychází ze zkušeností uplatněných na závodních okruzích. Skvělou funkci válců obstarávají vertikálně uspořádané vstřikovací a sací ventily s proměnlivým časováním a dvě integrované škrtící klapky. Použití selektorových zdvihačů ventilů v hlavách válců připravuje cestu pro přesný chod pístů a podílí se na schopnosti rychlé akcelerace. Variabilní polohování vačkové hřídele vyrobené z extra tuhých materiálů a vnitřní stěny válců potažené revolučním pevným materiálem LDS jsou dalšími atributy tohoto vysoce sofistikovaného, téměř závodního motoru.

Palivový systém pracuje s variabilním elektronicky řízeným tlakem 3,8 až 5,0 bar, v závislosti na venkovní teplotě. Systém je schopný vyhodnocovat a reagovat v řádech milisekund, což má za následek schopnost okamžitého náběhu v jakýchkoliv otáčkách motoru.

Unikátní kombinace zpracování, použitých vlastností a materiálů dává tomuto motoru neskutečnou pružnost a sílu. Už při 2000 otáčkách se točivý moment pohybuje na hodnotě 500 Nm! Maximum je pak 630 Nm při 5250 otáčkách motoru. Výkon motoru činí 373 kW.

Kamil Kýr
Diskuze (21)
10. 5. 2007 00:18
tažné ???
Ahoj všichni,

já jsem se po přečtení celé diskuze - mnohdy byla dost ostrá - zamyslel a říkal jsem si, co tomu tady ještě chybí... a tak mám dotaz:

Má tohle brmbítko tažné? Já totiž jezdím do lesa na dříví (po domluvě s hajným) a tak je tažné docela nutnost - kvůli vozíku ;-)

Aneb všem, co se ještě nerozhodli, přeju dobrou noc či hezký den!
Marty
9. 5. 2007 20:53
Re: WOLE už to nehul
Umenie viest pero a chytat ryby. >:D :yes:
9. 5. 2007 15:08
Re: Mercedes CLK 63 AMG Black Edition - konec mýtu
Na tyhle výplody je dost prostoru v blogu.
9. 5. 2007 13:47
Re: Mercedes CLK 63 AMG Black Edition - konec mýtu
ROFL