Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mia Electric v Ženevě: Francouzsko-německá spolupráce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Podle jména se může zdát, že se v Ženevě představil zcela nový projekt, ale ve skutečnosti se jedná o další evoluci malého elektromobilu, který společnost Heuliez představila již v roce 2008.

V současnosti má kontrolu nad celým projektem německá společnost Mia Electric GmbH, která je zodpovědná za marketing, zatímco výrobní závody jsou ve Francii. Německá firma má v celém projektu 70% podíl a dalším akcionářem je francouzský region Poitou-Charentes, který vlastní zbývajících 30 %.

Mia Electric od října loňského roku přijímá objednávky a spuštění sériové výroby je naplánováno na letošní červen. Zájemci o malý elektromobil s jednoprostorovou karoserií mohou vybírat ze tří verzi.

Základ představuje model Mia dlouhý 2,87 m, široký 1,64 m a vysoký 1,55 m.V interiéru této verze je uprostřed sedadlo řidiče a za ním po stranách jsou sedadla spolucestujících. Nastupuje se bočními posuvnými dveřmi na obou stranách.

Mia L má karoserii prodlouženou na 3,19 m a za centrálně umístěným sedadlem řidiče má třímístnou lavici. Tento model je základem pro třetí verzi, kterou je malý dodávkový elektromobil Mia Box Van. Tato verze je vybavena jen sedadlem řidiče a nemá zadní boční okna.

Pohon všech tří modelů obstarává 25kW elektromotor, který umí vůz rozjet až na 110 km/h. Dobíjení na plnou kapacitu baterií z běžné domácí sítě trvá 3 hodiny.

Ceny základního třímístného modelu Mia začínají na částce 19.500 Euro včetně daně (zhruba 475.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)