Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini 2005: Facelift, vylepšené motory a převodovky

Ladislav Čermák
Diskuze (0)

Britský hot-hatch bude v novém modelovém roce ještě lepší.



Nejpodstatnější změnou je optimalizace benzínových jednotek a převodovek Getrag. Upravené převodové poměry v Mini One a Mini Cooper budou mít na svědomí zlepšené pružné zrychlení, kroutící moment osdesátipětikilowattového Cooperu se zvýší o 1 na konečných 150 Nm/4.500 ot., díky čemuž se zlepší akcelerace na stovku o 0,1 na výsledných 9,1 s. Nejvíce posílí Cooper S, jehož kompresorový agregát dostane přidáno 5 na 125 kW/6.000 ot. a zejména 10 na 220 Nm/4.000 ot.. Sladkým plodem bude zlepšený sprint na 100 km/h o 0,2 na 7,2 s a zvýšená nejvyšší rychlost o 5 na 223 km/h.

Exteriérové změny se týkají předních světlometů s čirou optikou a přestavěnými parabolami - xenonové dostanou známé "brýle", pozměněné zadní lampy budou nyní integrovat zpátečkové světlo a omlazeny budou i oba nárazníky, z nichž v předním se změní pozice mlhovek a gumového ochranného pásu. Barevná paleta se rozšíří o tři nové odstíny - černou July Astro, která nahradí černou Cosmos, purpurovou Black-Eyed (namísto modré Indi) a modrou Hyper, vyhrazenou pro Cooper S. Modrá Electric bude nyní k dispozici pro všechny modely, s vyjímkou kabrioletu. Tzn. pro každé Mini bude na výběr minimálně 10 laků.

Vevnitř budou k nalezení nové úložné prostory, boční sluneční clonka pro řidiče, sedačky s vylepšeným bočním vedením, madla nad bočními okny, větší zpětné zrcátko, hodiny přemístěné do centrálního přístrojového panelu, zlepšené vnitřní osvětlení, standardní příprava na ISOFIX a montáž CD changeru a otáčkoměr v základu pro všechny modely (dosud neplatilo pro Mini One).

Počet možných kombinací vnitřního čalounění dosáhl čísla 14. Látkový potah Dragon vystřídal vzor AQUA na pozici standardu pro Mini One/D a Octagon nahradil dosavadní základní látku pro Mini Cooper, nazývanou KALEIDO.

K dispozici je také nový interiérový dekor v barvě karoserie - v barvých červená Chilli, žlutá Liquid, modrá Electric a modrá Hyper, zařazující se na páté místo vedle stříbrného, antracitového, hliníkového povrchu a dřevěného obložení.

V souvislosti s vylepšením standardní specifikace také dojde k navýšení cen jednotlivých modelů, v průměru o 2,5%. Ceny pro ČR zatím nebyly zveřejněny, jakmile se tak stane, budeme vás bezprostředně informovat.

Ladislav Čermák
Diskuze (0)