Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Cooper, co vás zvedne ze židle. Má motor ze Subaru Impreza WRX!

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Motor není to jediné, co si od Subaru toto Mini na steroidech vypůjčilo.

Z tohoto Mini by měl jistě Rowan Atkinson velikou radost. Vůz prošel zásadní proměnou, kterou má na starosti Steve známý jako Dutchy’s garage. Ten si koupil Mini z roku 1961 a 0,8litrový motor nahradil něčím mnohem větším a výkonnějším. 

Ve spoustě případů v přestavbách Mini jejich majitelé využívají motory VTEC od Hondy. Steve byl mezi nimi, ale u dalšího projektu se rozhodl jít jinou cestou. Nakonec koupil Subaru Impreza WRX z roku 2010, které poničily kroupy. 

Z Imprezy WRX vzal vše důležité pro přestavbu - pětistupňovou manuální převodovku, přední nápravu, šrouby, hadice, další díly a hlavně 2,5litrový boxer EJ25, který u Imprezy WRX produkoval výkon 195 kW (265 k). Aby se motor WRX dostal do zadní části vozu, bylo nutné se zbavit zadní podlahy a sedadel. 

Přední a zadní zavěšení pochází z Mazdy MX-5, která se s pohonem zadních kol k tomuto projektu dokonale hodí. Jelikož Steve miluje střešní okno, nechal si na své Mini namontovat jedno od BMW. S koly to bylo trochu horší. V době, kdy každý shání co největší kola, nebylo vůbec snad nalézt ty o velikosti 15 palců.

Nakonec se našly a mohlo se pokračovat v úpravách. Látková sedadla WRX, rádio, klimatizace, ventilátory, mezichladič, konektory nebo dvojice LED světlometů - o to vše je Mini v projektu MiniRex vylepšeno. Modrá metalíza připomínající legendární barvu Subaru je třešničkou na dortu.

Co je hlavním výsledkem ojedinělého projektu? Mini s boxerem v útrobách a pohonem zadních kol je skvěle ovladatelnou motokárou vytvořenou v domácí garáži, která zároveň skvěle vypadá a talentovaný stvořitel Steve je maximálně spokojený.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme