Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Cooper na elektrický pohon do roku 2008

Kamil Kýr
Diskuze (8)

Americká společnost Hybrid Technologies vyvíjí alternativní pohon pro vůz Mini Cooper, který bude využívat lithiových akumulátorů. Na trh by se měl vůz dostat už v roce 2008 s cenou kolem 60 tisíc amerických dolarů.

Upravený Mini Cooper je od původního k nerozeznání. Tedy až na zvukovou kulisu a střídmější výkonové specifikace. Přestavěné Mini zvládne díky 5-ti stupňové převodovce maximální rychlost až 128 km/h. Dojezd na jedno nabití by měl činit 200 km (ovšem výrobce věří, že se hodnota v průběhu vývoje zvedne až na 260 km). Lithiovou baterii pak bude možné nabít 1500x a doba jednoho nabíjení zabere 6-8 hodin.

Společnost Hybrid Technologies, která už sedm let docela úspěšně vyvíjí alternativní systémy pohonu silničních vozidel, má v portfoliu i takové vozy, jakými jsou například Smart či Chrysler PT Cruiser (taktéž na plně elektrický pohon).

Strategie přestavovat stylové vozy s klasickým pohonem je jasná – nikdo si totiž nebude kupovat automobil na elektrický pohon, který jako automobil na elektrický pohon vypadá.

Je ovšem otázkou, zda-li je zákazník ochoten si za tuto alternativu zaplatit dvakrát více než je cena běžného Mini Cooperu. Při dnešních cenách benzinu vychází návratnost původních investic asi na 14 let.

Kamil Kýr
Diskuze (8)
25. 4. 2007 13:55
Re: Drahé, drahé...
Ziadna, kym existovala vo forme max. kusovej vyroby. Elektricky pohon ale zdaleka nie je novy, je len o malicko mladsi od spalovacieho motora, len sa nikto prilis nevenoval jeho vyvoju...
25. 4. 2007 08:59
Nie je mi jasne...
...preco by elektricke Mini malo stat dvojnasobok ceny bezneho auta? Naopak, nesmie to zostat pri kusovej vyrobe, vhodny marketing a podpora zo strany vlad statov kde by sa mohlo toto auticko predavat, by mohli z Mini urobit super lacne a ciste auticko do mesta vyrabane vo velkych mnozstvach. Pri minime sucasti a vyrazne jednoduchsej vyrobe musi byt elektromobil lacnejsi ako konvencne auto.