Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini může být další značkou, která do roku 2030 skončí se spalovacími motory

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Zatím se jedná pouze o spekulace, které by však mohla již brzy potvrdit či vyvrátit výroční tisková konference mateřské společnosti BMW AG.

Seznam evropských automobilek, které se během tohoto desetiletí rozloučí se spalovacími motory, se zřejmě již velmi brzy rozroste o další jméno. Po Volvu, Bentley a evropském zastoupením Fordu by totiž s rokem 2030 měly skončit spalovací motory i pod kapotou modelů značky Mini, jak naznačil zdroj magazínu Automotive News Europe.

Podle nejmenovaného zdroje se původně britská automobilka, spadající pod křídla BMW AG, v poslední době stále intenzivněji připravuje na přechod k výrobě čistě bateriových elektrických modelů. A podle informací Automotive News Europe už možná známe i časový harmonogram.

V roce 2025, kdy chce na čistě elektrické modely přezbrojit Jaguar, by mělo Mini představit svůj pravděpodobně poslední model se spalovacím motorem. Do roku 2027 pak značka očekává, že až polovinu jejích prodejů budou tvořit elektrifikované vozy. A od roku 2030 by měla být výroba omezena čistě na bateriové elektrické modely.

Zatím se jedná pouze o nepotvrzené informace nejmenovaného zdroje, pravdou však zůstává, že zní až nepříjemně reálně. Popularita elektrických vozidel v Evropě poslední dobou stoupá a stále přísnější emisní normy bohužel nedávají automobilkám moc prostoru, jakým směrem se při vývoji nových modelů vydat.

O pravosti těchto spekulací bychom se ale mohli přesvědčit již během několika dnů. Automobilka BMW má totiž 17. března výroční tiskovou konferenci, během které by měly zaznít informace o nejnovějších technologiích a budoucnosti nejdůležitějších produktů. Tak se nechme překvapit.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

15. 3. 2021 22:05
Re: Úplně zbytečná auta
A proč bych se měl "strachovat z banánu"? Ekofašistická cenzura tu (zatím) nepůsobí! :-)
Avatar - Blue Sun
15. 3. 2021 19:00
Re: Úplně zbytečná auta
Ty jsi dobrá kombinace blitků Arese a Romana, až přemýšlím, kdo z těch dvou si tě ze strachu z banánu založil. :-D :-D
15. 3. 2021 16:25
Soudce jeliman
Tvl, ty vis hodne o zabavnych autech. Jedes uz dva dny svoji linii, ale mimo 😅
Avatar - kaa
15. 3. 2021 16:08
EV?
S přechodwm pouze na elektro zkrachuje víc firem, tak proč by nemohlo i Mini.
15. 3. 2021 14:56
OK
Tak ať zkončí