Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Paceman 2015: Brzký facelift pro lifestylové SUV

Michal Fokt
Diskuze (1)
Už po roce a půl dostává malé třídveřové SUV facelift, jenž vůz má udržet v kondici po zbytek životního cyklu. Vylepšoval se vzhled i technika.

Malé (jak někoho mohlo napadnout, že auto s délkou 4,1 m je kompakt?) kupé pro sportovní aktivity, jak Mini nazývá po vzoru BMW X6 svého třídveřového Countrymana s označením Paceman, trošku doplácí na to, že bylo představeno oproti běžným Mini s určitým odstupem a tak k jeho modernizaci dochází v souladu se změnami i u dalších modelů značky už po necelých dvou letech.

Vůz, jehož nástupce nejspíš dostane pět dveří a stane se současným Countrymanem, zatímco Countryman se změní v SUV verzí budoucího (skutečně) kompaktního Clubmanu, přichází s úpravami masky chladiče (u verzí Cooper S a JCW), možností barevně odlišit střechu (včetně Chilli Red výhradně pro JCW), vyměnit chromované doplňky karoserie lesklými černými a též s novými metalickými laky Jungle Green metallic and Midnight Grey.

Paceman také dostává u všech verzí standardně litá kola, 16" i 17" ráfky jsou lehčí, než předešlé a ve verzi Minimalism se dodávají s pneumatikami s nízkým valivým odporem. Provedení John Cooper Works je standardně vybaveno 18" koly. Poslední změnu vzhledu dělají sériově montované LED mlhovky a denní diodové svícení. Kabina s uspořádáním 2+2 benefituje z lepšího odhlučnění, přibyly chromové lemy ovladačů ventilace, verze JCW dostala příslušné logo na "budíky", které jsou nyní pro všechny verze standardně černé. Infotainment Mini Connected nyní nabízí široké možnosti komunikace mezi palubními systémy a smartphony.

Informace o technických změnách jsou v době premiéry auta na pekingském autosalonu jen kusé, jisté nicméně je, že všechny motorizace vyhovují normě Euro 6, přičemž u většiny z nich došlo k symbolickému zlepšení dynamiky při zrychlení z nuly na 100 km/h o 0,1 s (Cooper 90 kW, Cooper S 140 kW, Cooper SD 105 kW a Cooper JCW 160 kW). Dá se očekávat, že prodej omlazeného Pacemanu začne ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Michal Fokt
Diskuze (1)
22. 4. 2014 10:21
IPhone 6
Co to tam je za IPhone v té loketní opěrce?