Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Rocketman II: Retro pro londýnskou olympiádu

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Sportovní svátek v Londýně je za dveřmi a Mini pro něj přece jen oživilo loňský koncept Rocketman.

Původní Rocketman se objevil loni v Ženevě. Základ novinky zůstal stejný: uspořádání interiéru 3+1 s posledním sedadlem pro krátké cesty, trojice dveří a délka jen těsně přesahující 3,4 m, která se blíží více originálnímu Mini. Také prostorový rám je znovu vyroben z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny a například koncová světla mají tvar lichoběžníkového třmenu a vystupují z karoserie. Zda je ale na voze stejný systém otevírání dveřím, není ze zveřejněných fotografií zřejmé.

Rocketman s pořadovým číslem II změnil hlavně barvy. Ač současné Mini není tak úplně britské, tady se hraje na národní hrdost a připomínku toho, kde se vlastně letní olympiáda letos pořádá. Auto je tmavě modré s červenou střechou, mřížkou chladiče a pásem na pneumatikách. Orámování přední části a světlometů, zrcátka, kliky, osmnáctipalcová kola i lišta pod víkem zavazadelníku jsou bílé. Stejné barevné schéma pokračuje uvnitř, v interiéru najdeme z velké části kůži a také karbon. Sedadla pokrývá kromě kvalitního přírodního materiálu rovněž textilie a na bocích jsou dokonce pogumovaná.

Všechny tři barvy jsou k vidění například i na bezpečnostních pásech. Jejich původ je zřejmý: Union Jacku, tedy vlajka Spojeného království. Aby toho nebylo málo, přesně do její podoby jsou sestaveny příčky ve zčásti prosklené střeše. Ale pojďme ještě na chvíli zpět dovnitř. Rychloměr připomíná spíše head-up displej, není ovšem umístěn na čelním skle, nýbrž pod volantem. Z druhé strany spolujezdcova sedadla se pak nachází malé zavazadlo: batoh ze stejného pogumovaného materiálu.

Ač automobilka již dříve oficiálně oznámila, že produkční verze Rocketmanu továrnu v Oxfordu opouštět rozhodně nebude, nyní by mohlo být vše úplně jinak. Studie se přece nevytahují z archivu a nepřepracovávají jen tak pro nic za nic. Žádné oficiální informace v tomto ohledu ale neexistují.

Tato podoba konceptu už je realitě přece jen bližší než původní, i když figurky basketbalistů v úložném prostoru na středové konzole případná sériová varianta rozhodně mít nebude. Stejně jako stříbrný pás na palubní desce s názvy měst, ve kterých se dosud letní olympiáda konala. Včetně letopočtů. V logicky zvýrazněném Londýně tomu tak bylo mimochodem již dvakrát: v letech 1908 a 1948.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
27. 6. 2012 14:31
Boží
Koncept je stylovost sama, chtělo by to dotáhnout to do výroby a základní cenu nasadit
o 2000 eur níž než Mini One a pravý konkurent fiatu 500 by byl na světě.
Avatar - PeterLuk
27. 6. 2012 14:13
Rocketman
Až na tie zadné svetlá a interiér vyzerá celkom pekne... :yes: