Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministerstvo dopravy varuje před neoficiálními weby s dálničními známkami. Účtují si zbytečné poplatky

Filip Melich
Diskuze (2)

Ministerstvo dopravy ČR vydalo zprávu, ve které varuje před neoficiálními webovými stránkami prodávajícím dálniční známky. Účtují si zbytečné poplatky a pochybnosti panují také nad bezpečností zadávaných dat.

Na internetu se objevují neoficiální stránky prodávající české elektronické dálniční známky. Což na první pohled nemusí znít vyloženě špatně, ale takové weby si často účtují zbytečné poplatky navíc a neumožňují pozdější opravu případných chyb ve vámi uvedených údajích. Nehledě na to, že u nich mohou být vaše informace – například o platební kartě – v nebezpečí.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a státní podnik Centrum dopravních informačních systémů Ministerstva dopravy ČR (CENDIS) se snaží tyto neoficiální stránky a aktivity monitorovat. Zároveň upozorňují řidiče, aby si vždy řádně ověřili, kde elektronickou dálniční známku nakupují. Jediným oficiálním webem je e-shop edalnice.cz.

V adresním řádku webového prohlížeče pokaždé zkontrolujte, že nakupujete na jediném oficiálním e-shopu edalnice.cz. Na státním webu můžeme zaručit, že k cenám za známku řidič nezaplatí žádné další poplatky a dostane potvrzení o úhradě s autorizačním kódem. Díky němu pak může třeba změnit SPZ před začátkem platnosti známky nebo upravit až dva znaky v průběhu její platnosti. Nic z toho není při nákupu na neoficiálním kanálu garantováno,“ vysvětluje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který státní e-shop provozuje.

Dále Paroubek varuje: „Zákazníkům se nákup přes neoficiální weby nejenom prodraží, ale zároveň podstupují bezpečnostní riziko, když do neoficiálního webu zadají například údaje ze svých platebních karet.“ Neoficiální weby se většinou tváří jako oficiální stránky, případně zprostředkovávají prodej elektronických známek pro více evropských států. Účtují si manipulační poplatek za zprostředkování nebo údajný „eco poplatek“.

Aktuálně SFDI a CENDIS řidiče upozorňují na tyto neoficiální weby, které si účtují zbytečné poplatky: czdalnice.cz, digitale-vignette-online.cz, e-vignettes.com a e-vignette.cz. Připomeňme, že ceny českých elektronických dálničních známek jsou pevné a vycházejí z nařízení vlády ČR o výši časového poplatku. Jsou nabízeny ve třech variantách: roční za 1.500 korun (eko cena 750 korun), třicetidenní za 440 korun (eko cena 220 korun) a desetidenní za 310 korun (eko cena 155 korun).

Lucie Bartáková, ředitelka pro správu finančních zdrojů SFDI, který je správcem systému, dodává: „Neoficiální weby prodávající dálniční známky se někdy graficky velmi podobají státnímu e-shopu edalnice, což je hrubě neetické. Průběžně je všechny řešíme právní cestou.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

20. 7. 2023 22:26
Čechy
Dobrý den, edalnice disponuje pouze českou dálniční známkou. Do zemí EU je možno koupit pouze registraci vozidla, ne dálniční známku. I když se po zaplacení příloha tváří jako dálniční známka.
Avatar - Mokrous
19. 8. 2022 01:33
Vážně?
A mohlo by nám ministerstvo vysvětlit, kterej ministerskej ***. dal těmhle ***.ů.m. licence a oprávnění vydělávat miliardy na cizím majetku?!? Jak je něco takového vůbec možné?
Zrovna projíždím Evropou a řešil jsem hned ve 4 státech to samé.
Stačí, aby kupující nevěděl která bije a hned je o pár stovek obraný. Vynásobte si počtem turistů za sezónu napříč Evropou a vylezou zajímavá čísla. Jako první vždy vyskočí překupníci a za nimi další a další. Ofiko prodejce často kdesi na chvostu.
Bude za rok i soukromá policie? Já že bych si třeba koupil radar a šel si vydělávat k silnici.