Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Místo TP pouze CoC list. K novému autu už nedostanete velký technický průkaz

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Při registraci nových vozů nastane změna. Výrobci a akreditovaní zástupci již nebudou od 1. března vydávat osvědčení o registraci vozidla, ale pouze originál CoC listu.

Pokud se chystáte pořídit si nový vůz, připravte se na drobnou změnu. Jak upozornil Svaz dovozců automobilů, od 1. března 2023 již výrobci automobilů a jejich akreditovaní zástupci přestanou vydávat osvědčení o registraci vozidla – část II, neboli velký technický průkaz, "techničák".

Ten tak postupně přestane být součástí dokumentace k novému vozu, kterou zákazník při jeho koupi od prodejce obdrží. Místo toho dostanou zákazníci originální CoC list, který budou muset předložit při registraci vozidla.

K této změně došlo změnou zákona 56/2001 Sb., která vyšla ve sbírce zákonů dne 23. prosince 2022 pod číslem 432/2022 Sb.

Video se připravuje ...

Místo velkého TP pouze originál CoC listu

Pro úplnost dodejme, že CoC list je celým názvem Certificate of Conformity  - tedy prohlášení o shodě. Tímto dokumentem výrobce dokládá, že konkrétní vozidlo dosahuje uvedených technických parametrů zjištěných dle stanovených postupů a norem.

Originál dokumentu, který slouží k první registraci vozidla v kterémkoliv státu EU, je vydán vždy pouze jeden. Další kopie jsou pak jasně označeny jako „kopie“ či „duplikát“ a k registraci je použít již nelze. Padělání pak brání řada ochranných prvků.

Velký technický průkaz až na úřadě

Klasický velký technický průkaz pak vytisknou až při registraci vozu obecní úřady obcí s rozšířenou působností spolu s vydáním registrační značky, a to na základě dat k vozidlu, která má úřad k dispozici od výrobce/akreditovaného zástupce v elektronické podobě.

Majitelé a provozovatelé nových vozů tak budou muset nově při přihlášení vozidla předložit originál CoC listu, což výrazně zvyšuje důležitost chránit tento dokument před ztrátou či odcizením. Další povinně předkládané dokumenty se ale nemění. Jak ovšem Svaz dovozců automobilů dodává, pokud zákazník při koupi nového vozidla obdržel velký technický průkaz, musí jej i nadále při registraci na úřadu předložit.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

28. 2. 2023 10:35
až od 1. března ?
Já nedostal velký techničák už u vozidla koupeného teď v únoru. Je to tak správně ? :-(