Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mistrovství Evropy trucků: Mistrem je Jochen Hahn

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Poslední letošní zástavka seriálu Mistrovství Evropy závodních tahačů se uskutečnila ve francouzském Le Mans.

Desátý a zároveň poslední závodní víkend letošního Mistrovství Evropy závodních tahačů přinesl několik změn v celkovém pořadí, hromadnou kolizi a samozřejmě i nového Mistra Evropy, kterým se stal Jochen Hahn. Tento německý jezdec se svým MANem dominoval prakticky celému letošnímu seriálu.

Českým týmům a jejich jezdcům štěstí o tomto víkendu přálo jen částečně a spolu s ním si zaúřadovala poměrně velká dávka smůly. V případě týmu MKR Technology vypadalo po prvním měřeném tréninku vše velmi nadějně. Trojice Renaultů měla startovat z prvních míst, ale díky diskvalifikaci nakonec dva tahače startovaly až z posledních pozic.

Tým během týdne v rychlosti opravoval trucky poškozené při závodech v Jaramě a právě zde se stala chyba. Nebylo změřeno, jak unavené jsou listové pružiny a dva vozy seděly o několik milimetrů níže než je povoleno. Právě tato drobná chyba stála za diskvalifikací obou strojů a ukončením nadějí na mistrovský titul mezi týmy.

Do sobotního závodu tak z první pozice startoval Adam Lacko. Z druhého místa odstartoval David Vršecký s Buggyrou a ze třetí pozice vyrazil do závodu Jochen Hahn. Cílem nakonec projel první David Vršecký, který se po sérii úvodních zatáček protáhl kolem svého krajana. Před Adama se pak probojoval i Uwe Nittel, který startoval ze čtvrtého místa a do cíle dorazil třetí. Lacko uhájil bronz a na čtvrtém místě za ním dojel Jochen Hahn.

Chris Levett s Buggyrou startoval z osmé pozice a během závodu si polepšil o jedno místo, takže cílem projel sedmý. Bösiger a Oestreich se s Renaulty dokázali z posledních míst na startu probojovat na desáté a jedenácté místo v cíli.

V odpoledním handicapovém závodě si elitní osmička opět zrcadlově vyměnila svá místa na startu. David Vršecký tak tento závod začínal na osmé pozici, ale cílem projel na čtvrtém místě. Před ním závod dokončil na třetí pozici Norbert Kiss, na druhém místě byl Jochen Hahn a ze zlata se tentokrát radoval Adam Lacko. Markus Bösiger bodoval šestý, Chris Levett kvůli přikázanému průjezdu boxovou uličkou dojel osmý a Markus Oestreich kvůli prasklé vzduchové hadici závod nedojel.

Nejrychlejším jezdcem nedělního měřeného tréninku se stal David Vršecký. Druhý nejrychlejší byl Markus Oestreich a třetí Francouz Anthony Janiec na Renaultu MKR Team 14 Juniors.

David Vršecký tedy do pohárového závodu startoval z první pozice, ale hned po startu došlo k hromadné kolizi ve kterém skončilo hned několik jezdců. V první fázi kolize se srazili Antonio Albacete, Anthony Janiec a David Vršecký. Následně se účastníky kolize stali ještě Nittel, Oliver, Lvov a Makkinen. Loňský šampion Albacete byl po tvrdém nárazu do Němce Nittela dokonce odvezen sanitkou. Albacete, Nittel a Vršecký už do dalšího dějství nezasáhli.

Po opakovaném startu se vedení ujaly Renaulty, mezi které se v průběhu závodu propracoval pouze MAN Jochena Hahna. V tomto závodě nakonec zvítězil Markus Oestreich, stříbrný byl Jochen Hahn a broznový Adam Lacko. Za ním dojel na čtvrté pozici Anthony Janiec a na pátém místě Markus Bösiger. Jedinou přeživší Buggyru dovedl do cíle na šestém místě Chris Levett.

Vítězem nedělního handicapového závodu se stal Markus Oestreich. Druhé místo získal Norbert Kiss a třetí dojel Markus Bösiger. Na čtvrté pozici závod dokončil Anthony Janiec. Chris Levett s Buggyrou skončil šestý za Jochenem Hahnem a Adam Lacko kvůli technickým potížím závod nedokončil.

V celkovém pořadí je po desátém podniku šampionátu vedoucím mužem Jochen Hahn, který se s 402 body stal Mistrem Evropy. Druhý je s 355 body Antonio Albacete. Třetí v celkovém pořadí skončil Adam Lacko s 317 body. Na čtvrté místo se s 287 body díky většímu počtu pohárových vítězství dostal Markus Oestreich před Davida Vršeckého se stejným počtem bodů. Markus Bösiger s 240 body je šestý a Christopher Levett (129 bodů) je na osmém místě.

V týmech titul získala dvojice Albacete/Nittel před dvojkou Bösiger/Oestreich z MKR Technology a bronz patří juniorskému projektu MKR Team 14 Juniors s piloty Lackem a Janiecem. Nepopulární čtvrtou pozici obsadila Buggyra s dvojicí David Vršecký/Christopher Levett.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)