Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi do 4 let uvede na trh 8 elektromobilů a hybridů

David Bureš
Diskuze (1)
Přímý nástupce Coltu nepřijde. Tradiční modely pro americký trh skončí.

Do roku 2015 má Mitsubishi podle nové strategie uvést na trh 8 nových modelů, a to elektromobilů a plug-in hybridů. Dále automobilka uvede na trh nové SUV a levné globální vozidlo. Mitsubishi se tím chce přizpůsobit poptávce po ekologicky šetrných vozech.

Mitsubishi dále plánuje postavit třetí továrnu v Thajsku a rozšířit spolupráci s čínskými partnery, aby vzrostla výroba i v této zemi. V Rusku se pak má začít vyrábět nové SUV.

Díky rozšířené výrobní kapacitě má automobilka prodat 1.370.000 aut během fiskálního roku 2013 (končícího 31. březnem 2014). Loni prodala automobilka asi milion vozů.

Posílení zahraniční výroby má zvýšit zisky, díky silnému jenu se automobilce nevyplácí vyrábět v Japonsku. Vedle toho chce Mitsubishi zefektivnit výrobu a snížit tak do fiskálního roku 2013 náklady o 90 miliard jenů (1,9 bilionu korun) oproti roku 2010. I díky tomu už pro evropské trhy nevznikne nástupce Coltu.

Na důležitém americkém trhu loni Mitsubishi prodalo jen 56 tisíc aut, zatímco konkurenční japonské značky prodávají statisíce jednotek – Nissan přes 800 tisíc vozů, Honda téměř 1,1 milionu vozů a Toyota přes 1,5 milionu vozů. Reakcí na vývoj trhu má být ukončení výroby dvoudveřových modelů Eclipse, SUV Endeavor a sedanu Galant do roku 2013.

Ve fiskálním roce 2013 by měla automobilka vytvořit čistý zisk 45 miliard jenů (990 miliard Kč). Čisté zisky za fiskální rok 2010 jsou odhadovány na 15 miliard jenů (330 miliard Kč).

Mitsubishi bude i nadále spolupracovat s PSA a Nissanem, se kterým společně vyvíjí malé vozidlo pro japonský trh.

David Bureš
Diskuze (1)