Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Outlander: Plug-In v roce 2013

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Mitsubishi chystá crossover s hybridním pohonem. Půjde o plug-in, baterie se tedy budou dobíjet z běžné elektrické zásuvky.

Ponese opět jméno Outlander. Vzhledem k tomu, že od představení druhé generace uplyne letos již šest let a tři roky od výrazného faceliftu, půjde s největší pravděpodobností o novou řadu, která bude obsahovat i běžné verze s motory na fosilní paliva.

Jak bude nový Outlander vypadat zvenčí i zevnitř, naznačila tokijská studie PX-MiEV II. Ta má pod kapotou dvoulitrový čtyřválec, který podporuje dvojice elektromotorů, každý o 60 kW (81 k). Při jízdě nízkými rychlostmi jezdí koncept pouze na elektřinu, na kterou je schopen absolvovat až padesátikilometrovou vzdálenost.

Jsou-li baterie vybité, zapíná se automaticky zážehová jednotka, která je dobije zpět na plnou kapacitu. Na dálnici pak u PX-MiEV II fungují oba zdroje pohonu současně. Zajímavý je údaj o kombinované spotřebě: 1,7 l/100 km. Celkový akční rádius vozu pak činí 800 km.

Informaci přinesl japonský obchodní deník Nikkei. Plug-in hybrid Outlander by se měl představit už za rok a čtvrt - v dubnu 2013. Mitsubishi ovšem vyvíjí lehký užitkový vůz pouze na elektřinu, jenž bude určen, jak také jinak, hlavně pro živnostníky a farmáře. Včetně státních dotací by měl v Japonsku přijít na méně než 1,5 milionu jenů (385 tisíc Kč). Tři diamanty hodlají uvést na trh do roku 2016 celkem osm elektromobilů a plug-in hybridů.

Malý i-MiEV, který se od roku 2009 prodává v Japonsku a známe jej i ze starého kontinentu, bude mít premiéru již za měsíc také v USA. Bude určen zpočátku jen pro firemní zákazníky a bude se prodávat pod název i minicar, tedy bez pomlčky a s malými písmeny.

Ve finančním roce 2012 plánuje Mitsubishi prodat celosvětově 42 tisíc elektromobilů, čímž by se čísla oproti předchozímu období zdvojnásobila.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)