Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mitsubishi Outlander – první jízdní dojmy

Ondřej Šuch
Diskuze (60)
Nový a starý Outlander jsou jako nebe a dudy. V katalánských horách jsme zjišťovali, kde má nová generace své výhody a meze.

Když před třemi lety představilo Mitsubishi první generaci Outlanderu, nebylo přímých konkurentů mnoho a i díky absenci vznětových motorů byl vůz srovnáván nejčastěji se Subaru Foerster. Nástupce, který se už rok úspěšně prodává v Japonsku a na český trh dorazí příští rok, je ovšem ze zcela jiného těsta. Nový Outlander využívá poprvé v historii značky jednotnou podvozkovou platformu, společnou například pro novou generaci řady Lancer. Outlander je navíc sesterským modelem nedávno odtajněných SUV Citroen C-Crosser a Peugeotu 4007.

Prvním dojem za znatelně vyššího auta než předchozí generace je prostornost – vůz je vyšší a uvnitř přibylo místa ve všech směrech. Palubní deska s na pohled i dotek příjemnými plasty a přístrojová kaplička s „motocyklovými“ budíky se dobře doplňuje se středovou konzolou a optimálně tvarovanou řadicí pákou – škoda jen plastové imitace hliníku. Volant je seřiditelný pouze výškově, má ale optimální tvar a lze na něm ovládat tempomat i audiosoustavu.

Zatímco u první generace žehrali uživatelné na vysoko položený zavazadelník o objemu 420 litrů, nástupce se v pětimístném uspořádání chlubí objemem 774-882 litrů v závislosti na posuvu druhé řady sedadel. Vůz je sice pětimístný, z mimořádně nízko položené podlahy zavazadelníku (60 cm nad zemí) lze poměrně složitě vysoukat a složit dvě další, byť opravdu nouzová sedadla. Naopak na složení sedadla druhé řady nabízí vůz tlačítko, ovladatelné ze zavazadlového prostoru. Zadní dveře jsou dělené a jejich spodní část unese až 200 kg.

Na rozdíl od francouzských sesterských modelů, které budou osazovány vznětovým agregátem 2.2 o výkonu 125kW z vlastní produkce, vsadil Outlander na externí zdroj a podobně jako u modelu Grandis montuje i do Outlanderu čtyřválec TDI (zde s označením DI-D) 103 kW z produkce Volkswagenu. Jindy dunivý motor se v SUV ukazuje v lepším světle, spolehlivě zatahuje od nízkých otáček vez turboefektu a dobré odtlumení z nej dělá i příjemně nehlučného společníka.

Během několika měsíců bude Outlander uveden na evropské trhy i s benzínovým motorem V6 o výkonu 162 kW, Mitsubishi také plánuje osadit tento vůz i tzv. „světovým motorem“, tedy zážehovým čtyřválcem 2.4,/125 kW, který byl vyvíjen ve spolupráci s DaimlerChrysler a Hyundai.

Na běžných silnicích se Outlander chová jistě, kladem je spíše komfortněji naladěné odpružení, které neprotestuje ani proti rychleji projížděným zatáčkám. Řízení neposkytuje dostatek zpětné vazby, vzhledem k nezávodnímu charakteru auta jde ale jen o malou výhradu.

Mimo silnice je řada na využití otočného ovladače na středovém tunelu, kterým lze zvolit přiřaditelný pohon zadní nápravy s automatickým, nebo pevným rozdělením krouticího momentu. Organizátoři nás s Outlanderem vyhnali na místa, kam bychom s lehkým SUV dobrovolně nejezdili – ale i zcela mimo cesty se vůz prokousával srdnatě. Na SUV solidní zdvih pérování i světlá výška přišly vhod zvláště v místech, kde jsme o několik hodin později trápili nové Patero…

Generační posun posadil Outlander ze závětří „zvýšených kombi“ do ostré konkurence napříč značkami. Za jeho hlavní výhodu považujeme vnitřní prostornost a variabilitu, komfortní podvozek a úsporný turbodiesel. Během několika set testovacích kilometrů jsme skončili na spotřebě 7,7 l/100 km –takže zbývá jen počkat na klasický test.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor2.0 Di-D
Zdvihový objem (cm3)1968
Maximální výkon (kW/ot./min)103/4000
Max. točivý moment (N.m./ot./min)310/1750
Zrychlení 0-100 km/h (s)10,8
Maximální rychlost (km/h)187
Spotřeba (l/100km)8,7/5,8/6,8
Pohotovostní hmotnost (kg)1690
Vnější rozměry (mm)4640 x 1800 x 1680
Zavazadlový prostor 2/5/7 míst (l)1691/882/220

Ondřej Šuch
Diskuze (60)
10. 12. 2006 18:27
Re: Novej Outlander
Jo? No, je to tvůj názor, brát ti ho nebudu... leč VW vyrábí Touareg v segmentu SUV. Jestli jsi ho viděl... asi sis neuvědomil, že je to VW...
8. 12. 2006 21:06
Re: Novej Outlander
Přesně. Roztrhlej design... šikmej zadní pohled přežije snad bez úhony jen schizofrenik, těžkopádnost umocněná blatníky.
8. 12. 2006 21:03
Re: Mě se líbí..
>:D >:D :yes:
8. 12. 2006 19:36
Re: Mě se líbí..
VW jim je dal ve výprodeji levně. ;-)
Avatar - donPedro
8. 12. 2006 19:15
Re: Mě se líbí..
A mně se nelíbí, nafta nenafta ...