Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Pajero: Nová generace přijde do Evropy ještě letos

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Nástupce současného Pajera se nedočkáme za dva roky, jak jsme psali nedávno. Všechno je jinak, do Evropy dorazí co nevidět, už letos v létě!

V prosinci 2014 oslavilo Pajero tři miliony vyrobených kusů, dosažení této hranice mu trvalo dvaatřicet let a čtyři generace. Současná V80 se prodává již takřka devět sezón, měla premiéru v Paříži 2006. Jedná se o důkladnou evoluci té předchozí (V60) z konce milénia, která ztratila tradiční rám ve prospěch samonosné karoserie. Byla dvakrát modernizována, poprvé pro modelový rok 2012, podruhé loni v červenci.

Nová řada se objeví na starém kontinentu v létě. Aby ne, Evropa je pro Pajero odbytovou jedničkou. Jak už bylo napsáno dříve, zůstane off-roadem, zákazníci nechtějí větší městské SUV k rozvozu ratolestí do školy, potřebují auto, které se nezalekne polní cesty po dešti a umí utáhnout těžké přívěsy. Pravověrné teréňáky, byť bez rámu ještě díkybohu nevymřely. Nástupce nejspíš bude vypadat jako koncept GC-PHEV z Tokia 2013, jeho poslední verze se objevila letos v únoru v Chicagu. Nebo s ním mít alespoň společné linky, s plug-in hybridem se samozřejmě počítá. Studie má po kapotou třílitrový zážehový šestiválec s přeplňováním, osmistupňovou samočinnou převodovkou a elektromotorem.

Tři diamanty zveřejnily dokonce tiskovou zprávu, ve které ovšem zatím prozradily pouze to, že informační systém nového Pajera nabídne i Android Auto a Apple CarPlay. Všechny funkce budou moci ovšem využívat jen majitelé smartphonů s operačním systémem minimálně ve verzi 5.0 od Google, nebo iOS 8 s nakousnutým jablkem. Se starším softwarem není zaručena plná kompatibilita.

Motory převezme z nové generace pick-upu L200 alias Triton. Čtyřválcový turbodiesel 2,4 l je v jeho podobě k mání ve dvou verzích: 113 kW/380 N.m a 133 kW/430 N.m, větší dvouapůllitr pro asijské trhy má parametry 94 kW/240 N.m, respektive 131 kW/400 N.m. Zážehový motor 2,4 l pak nabídne 94 kW a 194 N.m. Dodávají se hlavně šestistupňová přímo řazená převodovka a automat s ovládáním páčkami pod volantem.

Pajero páté generace se tedy ukáže během několika příštích týdnů, teprve pak bude ve vzhledu i nabídce motorů pro starý kontinent jasněji.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
2. 6. 2015 08:41
Konec čekání (???) ... snad už konečně ano
no hlavně, aby to na co se čeká taky stálo za to čekání 8-s
1. 6. 2015 19:53
Offroad
Jsem rad, ze nové Pajero bude opravdové off-road a nezalekne se mokré lesní cesty!!! >:D >:D >:D
Avatar - 3_diamanty
31. 5. 2015 18:39
nooo
tak to som velmi zvedavy na neho, nova generacia pajera tu uz mohla byt aj skor .... aj ked to co je raz dobre a overene a v terene funguje ...... netreba casto menit... ;-)