Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mladý pár si předělal VW T4 k obrazu svému. Přestavba stála více než čtvrt milionu

Dominik Kovář
Diskuze (3)

Mladá dvojice se s postarším Transporterem rozhodla vydat vstříc dobrodružství nomádského života.

Martyna a Maciek se rozhodli skoncovat se životem v betonové džungli. Jejich plán začal již v roce 2020, kdy se rozhodli koupit jednosměrnou letenku do jihozápadní Asie. Pandemie koronaviru však tyto původní plány zhatila. 

Cestu nakonec zahájili na začátku letošního roku. Pár se rozhodl pro koupi více než dvacet let starého VW Transporteru T4 (2000) se vznětovým motorem 2.5 TDI a výkonem 75 kW (102 k). Dvojice nadšenců neměla s přestavbou vozů žádné zkušenosti, ani to jim však nezabránilo vytvořit během přibližně pěti měsíců obytný vůz přizpůsobený jejich potřebám. 

Video se připravuje ...

Prvním bodem přestavby bylo demontování všech nepotřebných věcí, mezi které patřily zadní sedačky a všemožné plasty. Exteriér modelu T4 si vymalovali vlastnoručně tyrkysovou barvou, která tak doplnila tovární bílou. Barvy rozděluje skrz celý profil vozu dřevěné obložení. Obytňák pak vypadá, jako by se chystal na cestu po pobřeží Kalifornie. 

Dřevo si našlo ve velkém cestu i do interiéru, díky němuž působí vnitřek domu na kolech velmi útulně. Do nepříliš velkého prostoru se mladému páru povedlo umístit postel o rozměrech 120 x 185 cm, přičemž během dne funguje jako pohovka. Mimo postel se sem vešly také šatní a kuchyňské skříně. 

Stejně jako v bytech a domech, i v obytném voze dělají detaily veliké rozdíly. Celý vnitřní prostor ožívá díky neonovému osvětlení na skříňkách včetně podobně osvětlené siluety kaktusu. Umyvadlo zastupuje měděná mísa a větší soukromí si pár dopřeje díky závěsům. 

Našly se však i věci, s nimiž Martyna a Maciek potřebovali pomoct. Dodávka má měnič napětí, vodní čerpadlo a solární panel s ovladačem. 

Přestavba obytného vozu včetně jeho zakoupení stála 60.000 zlotých (300.000 korun). A teď už si cestovatelský pár užívá potulný život po Evropě na čtyřech kolech!

Dominik Kovář
Diskuze (3)

Doporučujeme

10. 10. 2022 14:16
dřevo
úžasný, pojízdná dehtová sauna, měli by dostat medaili
10. 10. 2022 11:46
Re: výfuk máme za sebou,
https://www.nextgreencar.com/…tomatic-4-speed/


Napadlo me to same.

Mimoradne smradlave auto. :no:

Skoda ze nevyfotili cerny dym z vyfuku pri rozjezdu toho vraku.
Pro uplnost.

https://www.diesel-hauser.de/…n-und-aussetzen/
Avatar - Barry Lyndon
10. 10. 2022 11:30
výfuk máme za sebou,
takže si všichni pořídíme děsně cool dvacet let staré dieselové krumply a objedeme svět... :no: :-[] :D