Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizovaná Honda Civic 2019: Bude více sportovní!

Tomáš Dusil
Diskuze (52)
Současná Honda Civic se brzy dočká modernizace. A to i přesto, že je na evropském trhu teprve od loňského roku. V Americe se ovšem prodává už od roku 2015.

Honda Civic zažila tolik proměn v čase jako málokterý jiný kompakt. Od skromného příliš asijsky pojatého autíčka z dob první a druhé generace, které znají ti, kteří někdy sledovali seriál Nemocnice na kraji města. Třetí vydání se výrazně změnilo a vsadilo na tehdy moderní ostré výrazně sportovní tvary. Následná čtvrtá generace tento trend dále rozvíjela. V roce 1991 dorazilo páté vydání, které bylo současně prvním civilem prodávaným oficiálně na československém, později českém trhu. Mezi tím se objevil také anglický civic, spřízněný s Roverem 400 Mk2.

Zatímco šesté vydání japonské verze cizelovalo styl navozený předchůdcem, v sedmé generaci přišel zásadní zlom. Auto vsadilo na výrazně vyšší karoserii ve stylu vozů MPV. Následoval pro změnu velmi avantgardní civic, přezdívaný UFO. Deváté vydání na UFO navázalo. Přešlo ale na více komfortní pojetí. Od roku 2017 máme na starém kontinentě současnou řadu, která sem dorazila s přibližně dvouletým zpožděním za USA. Ta se opět výrazně změnila, a to tvarově i technicky.

Originální Magic seats, díky nimž nabízela kabina osmé a deváté generace zajímavou variabilitu, byly z nabídky vypuštěny. Palivová nádrž se přemístila z prostoru pod předními sedadly pod zadní lavici a nově auto dostalo víceprvkové zavěšení zadních kol. To bylo u dvou předchozích generací vyhrazeno pouze odlišně řešenému sedanu. V současnosti se také sjednotila technika i vzhled karosářských verzí sedan a hatchback, přičemž tvarově se liší jen minimálně.

V Americe se mu daří

Nový Civic možná leckoho zklamal nabídkou základního tříválcového přeplňovaného motoru o objemu 1,0 litru. Po svezení s větší 1.5 i-VTEC Turbo se ale již musely veškeré pochybnosti rozplynout, stejně jako po příchodu vznětové verze s motorem 1.6 i-DTEC. Oproti předchůdci vůz nabízí výrazně tužší karoserii a celkově mnohem lepší jízdní vlastnosti. Předchozí generace udivovala kvalitou jízdy, avšak příliš nectila sportovní vzezření vozů Honda. To současná generace „drncá“ jen o špetku více, avšak jízdní vlastnosti v zatáčkách jsou o dvě třídy lepší.

Je proto možná škoda, že současný Civic ulice české kotliny v hojném počtu zrovna nebrázdí. Jinak je tomu ovšem v zámoří. Honda uvádí, že v USA se jedná o nejprodávanější auto v oblasti soukromé sféry. V USA se kromě sedanu prodává také karosářská verze kupé, naopak chybí praktický hatchback.

Co se změní

Jak uvádí tisková zpráva americké Hondy, modernizace se omezí zejména na tvarové retuše. Asi nejvíce patrné by měly být změny v přední části vozidla. Auto dostane nový přední nárazník, masku chladiče a také svítilny. Ty budou i nadále ve dvou verzích, a to s halogenovou žárovkou, případně s LED. Dle Hondy se díky těmto změnám bude nový civic „tvářit“ sportovněji.

Změní se ovšem také zadní část. Konkrétně u sedanu dostane snížený zadní nárazník s částečně chromovaným efektem. Auto dále dostane nová litá kola o průměru 18 palců. K již stávajícím výbavám přibude verze Sport. Na první pohled bude rozeznatelná podle černěné přídě ve své spodní části. A dále se černá barva objeví na bocích karoserie vozu. Vzadu přibude decentní spoiler. Verze Sport dostane standardně zmíněná 18palcová lehká kola.

Pohon verze Sport má v USA zajišťovat motor 2.0 i-VTEC, kombinovaný buď s převodovkou CVT, nebo s šestistupňovým manuálem. I přes globální změny na modelu je otázkou, zda se s dvoulitrem setkáme také v Evropě.

Ve snaze posílit bezpečnost plánuje Honda nasazení balíčku pokročilých bezpečnostních prvků do roku 2022 u všech svých modelů standardně. V modernizovaném civicu bude Honda sensing v sérii u dražších verzí výbavy. Kdy se modernizovaný Civic objeví na trhu v Evropě a potažmo v Čechách, zatím není známo.

Tomáš Dusil
Diskuze (52)
Avatar - Lumix56
16. 8. 2018 08:56
18" litá kola
má již nyní Civic 10G HB v nabídce (v CZ katalogu) jako příplatkovou výbavu (APOLLON, HEXIA, KRATOS), žel na přání je stejně nedostanete - leda si je pořídíte jako 2. sadu a se 17" si pak můžete dělat co chcete.
Za mě jinak design OK, i když stávající maska s chromem mi přijde více repre, s posedem nemám problém, pokud ale FL sedan přijde se sedáky Si, bude to ještě lepší. Motorizace 1,5 VTEC Turbo s CVT je naprosto ideální kombinace (nízká spotřeba, nechybí temperament), ale zda přijde FL Civic do Evropy s přeplňovaným 1,5 VTEC 205k, uvidíme.
Avatar - Emel
15. 8. 2018 15:28
Re: Design
VW to má jako základní barvu, šedá Urano nebo tak nějak. Škodovka ale myslím takovou barvu nemá, ta má jako základ modrou Pacific. Insi I si v něčem takovém vybavuju taky.
Avatar - Ozzman
15. 8. 2018 14:34
Re: Design
Bude to asi perleť (jsem vostuda, neznám ještě polovinu věcí, co na tom autě je >:D ), včera jsem potkal stejného Mustanga GT a tomu teda slušela ještě víc >:D

Ono ty Mondea vlastně jezdí hlavně buď obyč bílá či (někdy i modrá) a když už lepší lak, tak stříbrná, černá , taková divná zlatá ( moc se mi nelíbí, ale měl sem vyhlídnutý jeden hezký kus v super stavu a ceně) a tahle tmavě šedá. Modrých a červených je méně a když jsem sháněl, bylo jen jedno moderé bez ližin, červené pouze lift a mělo dost nejasný původ >:D Unikátně jsem viděl i takovou zeleno-černou, ta je nádherná, ale to bylo sci-fi sehnat >:D Ani nevím, jestli se v ČR vůbec prodávala.

Vždy je to o konkrétním kuse/modelu. Každý má těch svých pár barev, které mu sednou. Třeba ten nový Civic vypadá super v bílé a nebo právě té šedé.

Co se mi ale zase nelíbí, jak teď nově některé koncernové vozy lakují do takové šedé - až matné, Passat, Golf, Octa, takovou bych nerad. Myslím, že se v podobně dělala i Insignia poslední kusy I. generace.

A ke koncernu, bratranec si pořídil Arteona v zlaté a tomu auto to neskutečně sekne :-) Jak nemám moc rád tyhle křiklavější barvy, to by se mi líbilo.
Avatar - Emel
15. 8. 2018 14:12
Re: Design
Jo, šedivá... ta se mi jako barva sice moc nelíbí, ale Mondeu (i dalším autům, třeba Octa fl) fakt sluší. Za mě asi nejlepší z těch konzerva barev (obyč bílá, černá, šedá, hnědá, stříbrná).
Avatar - Ozzman
15. 8. 2018 14:06
Re: Design
Mrkni k mojí recenzi na mondeo, je tam foto ;) Je to nějaká magnetic barva