Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan s palivovým článkem do tří let

Ondřej Láník
Diskuze (31)
Rodinná automobilka, která staví svůj výrobní program na klasických sportovních vozech, se zapojila do vývoje nového sportovního vozu, který bude čerpat energii z čistého vodíku, přeměňovanou na elektřinu v palivových článcích.

Část výrobního programu Morganu dokonce i na počátku 21. století tvoří vozy s karosérií s dřevěným rámem. Nový Morgan LIFECar tak bude revolučním projektem nejen pro automobilku, která se dosud zaměřovala spíše na retrostyl, ale také pro další zapojené instituce.

Do projektu prvního sportovního a současně čistého automobilu je vedle Morgan Motor zapojeno několik firem (BOC, QinetiQ, OSCar) a britských univerzit (Cranfield University, Oxford University), financování projektu je částečně zajištěno z peněz britského Ministerstva průmyslu a obchodu.

Automobil má technicky vycházet z Morganu Aero 8, ale místo vidlicového osmiválce BMW se pod futuristickým kabátem usadí pohonná jednotka z palivových článků firmy QinetiQ s překvapivě nízkým výkonem 24 kW. Elektrická energie bude pohánět čtveřici elektromotorů, umístěných v kolech. Počítá se také se zásadní redukcí hmotnosti, využíváním rekuperace kinetické energie a její akumulace ve vysokovýkonných kondenzátorech. Energie nashromážděná v kondenzátorech pak bude k dispozici pro okamžitou akceleraci.

Relativně nízký výkon palivových článků má sloužit pouze pro udržování již dosažené cestovní rychlosti. Menší rozměry tak usnadní realizaci prvního prototypu, který je naplánován na rok 2008. Rozpočet projektu počítá s náklady 1,9 milionu liber.

Ondřej Láník
Diskuze (31)