Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Andalusie 2020: V kvalifikaci MotoGP nejrychlejší Viñales. Ale...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Pole position v Grand Prix Andalusie získali v jednotlivých kubaturách Fabio Quartararo (MotoGP), Marco Bezzecchi (Moto2) a Tatsuki Suzuki (Moto3). Marc Márquez nepojede.

Třetí závod letošního seriálu MS silničních motorek se stejně jako ten druhý koná ve španělském Jerezu. Respektive andaluském, neboť okruh i město leží právě v tomto historickém regionu na jihu země. Tudíž klání bylo logicky pojmenováno Grand Prix Andalusie. Podnik s tímto názvem v historii světového šampionátu dosud nefiguroval, nicméně vzhledem ke značně modifikovanému kalendáři bylo nutné další závody na totožných okruzích nazvat jinak. Musí se znovu obejít bez diváků.

MotoGP

Marc Márquez v Andalusii nechybí. Spolu s Calem Crutchlowem i Álexem Rinsem dostal od lékařů povolení ke startu. Operace dvou prvně jmenovaných polámaných mužů proběhly rychle, jezdci MotoGP nejsou z bavlnky. Obhájce titulu však páteční program neabsolvoval, nastoupil až dnes. Tréninky tak ovládli jiní.

První patřil Mavericku Viñalesovi (Yamaha), druhý pak překvapivě Takaakimu Nakagamimu (LCR Honda). „Taka“ se hodně blýskl a po delší době na sebe výrazně upozornil. Za ním skončili Johann Zarco (Avintia Ducati) a Pol Espargaró (Aprilia), i když se potkali s asfaltem. Sobotní dopolední volný souboj na trati vyhrál Maverick Viñales (Yamaha). Modro-stříbrná suzuki s Álexem Rinsem za řídítky se na trati neobjevila.

Čtvrtý volný trénink trvá půl hodiny, následuje po kvalifikaci Moto3. Už v něm nejde o nic, jen se hledá optimální nastavení pro kvalifikaci a testují se kombinace měkké, střední a tvrdé směsi pneumatik. Rins se pral s bolavým ramenem. operaci neprodělal, vyjel, ale jen na chvíli. Tito Rabat měl nějaký technický problém se svou ducati a vyjel až v polovině tréninku. Nakagami prokázal, že není v Jerezu rychlý jen náhodou, šest minut před koncem se ocitl na čele a už na něm zůstal! Asfalt měl mimochodem 55 stupňů...

Marc Márquez první kvalifikaci vzdal, nezajel v ní žádný čas a na dráhu se nevrátil. Do závodu nenastoupí. Bratr Álex spadl ve větší rychlosti a držel si pravou paži, avšak zraněn není. V MotoGP k Top 10 z tréninků postupuje jen první dvojice. Dál šli Miguel Oliveira (Tech 3 KTM) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha).

Bitvě o pole position dominovali Viñales, Fabio Quartararo a superrychlý „Pecco“ Bagnaia. Pol Espargaró spadl ve druhé zatáčce. Necelé tři minuty před koncem zajel nejrychlejší čas francouzský vítěz GP Španělska z předchozího týdne. Nakagami v posledním měřeném kole po chybě vyjel z trati. Maverick Fabia překonal, ale jury mu nejrychlejší kolo kvůli nedodržení limitu trati zrušila, takže do závodu vystartuje první Quartararo. Bagnaia doplní oba soupeře v první řadě. Druhou okupují Valentino Rossi, Oliveira (!) a Morbidelli.

VC Andalusie MotoGP 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:37,007 min
2. Maverick Viñales Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:37,102 min
3. Francesco Bagnaia Ducati Pramac Racing 1:37,176 min
4. Valentino Rossi Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:37,342 min
5. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Tech 3 1:37,344 min
6. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:37,412 min
7. Jack Miller Ducati Pramac Racing 1:37,423 min
8. Takaaki Nakagami Honda LCR Honda Idemitsu 1:37,464 min
9. Brad Binder KTM Red Bull KTM Factory Racing 1:37,596 min
10. Joan Mir Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:37,600 min

Moto2

Prvním dvěma pátečním tréninkům prostřední kubatury vládli jezdci týmu Valentina Rossiho. Nejdříve Marco Bezzecchi, po něm jeho stájový parťák a vítěz španělské GP Luca Marini. Oheň nevídáme v nejvyšší lize silničních motocyklových závodů zase tak často. Právě Bezzecchimu však po pádu v kačírku jeho Kalex-Triumph chytil. Přesto zajel v FP2 druhý čas za „Valeho“ nevlastním bratrem. Sobotní trénink opanoval Jorge Martín.

Kvalifikace Moto2 se konala až po MotoGP na závěr programu. Z první postoupila do druhé ke čtrnáctce nejlepších z tréninků čtveřice Enea Bastianini, Xavi Vierge, Simone Corsi a Marcel Schrötter. Žádné velké drama se nekonalo, jen Somkiat Chantra před finišem vyjel z trati do zelené zóny a motorka se mu slušně rozvlnila.

Schrötter si v bitvě o nejvyšší příčky startovního roštu vyjel až k bariéře. Velmi brzy se o nejrychlejší časy prala trojice Italů – Bezzecchi, Bastianini a Marini. Tři a půl minuty před šachovnicí se povedlo zatáhnout Samu Lowesovi, protlačil se doprostřed první řady. Bývalý mistr světa supersportů a šampion těch britských je už zase členem špičkového týmu, se kterým může jezdit vpředu. Pro Speed Up a Gresiniho vyhrál v sezónách 2015 a 2016 tři GP. Kvalifikaci vyhrál Marco Bezzecchi před Lowesem a Bastianinim. Luca Marini vyrazí až z pátého místa, překonal jej ještě Jorge Navarro.

VC Andalusie Moto2 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Marco Bezzecchi Kalex Sky Racing Team VR46 1:41,728 min
2. Sam Lowes Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:41,765 min
3. Enea Bastianini Kalex Italtrans Racing Team 1:41,845 min
4. Jorge Navarro Speed Up Beta Tools Speed Up 1:41,860 min
5. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 1:41,882 min
6. Jorge Martín Kalex Red Bull KTM Ajo 1:41,957 min
7. Arón Canet Speed Up Openbank Aspar Team Moto2 1:42,002 min
8. Nicolò Bulega Kalex Federal Oil Gresini Moto2 1:42,087 min
9. Thomas Lüthi Kalex Liqui Moly Intact GP 1:42,107 min
10. Marcel Schrötter Kalex Liqui Moly Intact GP 1:42,175 min

Moto3

Páteční program začal tradičně tréninkem „mototrojek“ v devět ráno. Náš Filip Salač v něm obsadil třetí místo, opanoval jej Raúl Fernández. Druhé volné měření sil vyneslo do čela Johna McPheeho, který měl minulý týden v závěru závodu neuvěřitelnou smůlu na agresivní soupeře. Mezi jezdci už chyběl Alonso López, který skončil v nemocnici kvůli zdravotním problémům. Grand Prix se nezúčastní. Sobotní dopolední trénink ovládl Andrea Migno (VR46). Salač v závěru upadl a kvůli bolavé noze přišla ke slovu nosítka, má natržené vazy v koleni. Do druhé kvalifikace nakonec přímo nepostoupil.

Té první se ale zúčastnil. Pohyboval se až na chvostu, ale nakonec brilantním závěrem postoupil coby třetí s Carlosem Tatayem a Japonci Yamanakou a Sasakim, ten byl ze všech nejrychlejší. Niccolò Antonelli finále prokoučoval, vedl a myslel si, že je velmi rychlý, proto zajel do garáže. Smůla, skončil až šestý a dál nešel.

Filip zajel v souboji o pole position hned napoprvé čtvrtý čas, ale pak klesal na konec první desítky. Výsledkové listině vévodilo dlouho letošní asi největší překvapení – Ai Ogura. Tokijský rodák nenechával nic náhodě a po okruhu kroužil i v době, kdy ostatní před závěrem odpočívali. V posledním kole dramaticky havaroval Andrea Migno. Oguru nakonec překonal jen Tatsuki Suzuki, který potvrdil svou aktuální dominanci v kvalifikacích, letos nebyl ještě nikdo lepší. Dvojici Japonců doplní v první řadě Gabriel Rodrigo. Salač skončil patnáctý.

VC Andalusie Moto3 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse 1:45,410 min
2. Ai Ogura Honda Honda Team Asia 1:45,695 min
3. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 1:45,706 min
4. Raúl Fernández KTM Red Bull KTM Ajo 1:45,893 min
5. Tony Arbolino Honda Rivacold Snipers Team 1:45,917 min
6. Albert Arenas KTM Solunion Aspar Team Moto3 1:45,919 min
7. Jeremy Alcoba Honda Kömmerling Gresini Moto3 1:46,057 min
8. John McPhee Honda Petronas Sprinta Racing 1:46,061 min
9. Celestino Vietti KTM Sky Racing Team VR46 1:46,186 min
10. Jaume Masiá Honda Leopard Racing 1:46,258 min
15. Filip Salač Honda Rivacold Snipers Team 1:46,416 min

Zdroje: archiv auto.cz, MotoGPsport.cz, Wikipedia, Nova Sport, MotoGP.com

Foto: Lukasz Swiderek

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme