Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Teruelu 2020: Z pole position se v MotoGP radoval Nakagami

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Kvalifikacím na první Grand Prix Teruelu v dějinách jednostopého silničního MS dominovali v jednotlivých třídách Takaaki Nakagami (MotoGP), Sam Lowes (Moto2) a Raúl Fernández (Moto3).

Grand Prix Teruelu je dvanáctým závodem letošní sezóny MS silničních motorek. Koná se stejně jako předchozí Velká cena Aragonie na MotorLandu Aragón. Zároveň jde o pátý podnik ročníku 2020 na španělské půdě. Teruel je provincie a zároveň se tak jmenuje i její hlavní město, které leží necelých 170 km jihozápadně od okruhu. V historii jednostopého světového šampionátu pochopitelně ještě žádný závod toto jméno nenesl.

MotoGP

Takaaki Nakagami podepsal nový kontrakt s Hondou. Nikoli však s týmem Lucia Cecchinella, ale přímo s Honda Racing Corporation. Délka smlouvy nebyla zveřejněna, ale je určitě víceletá. Barvy pochopitelně Japonec měnit nebude. HRC zase prodloužila sponzorskou smlouvu se španělským Repsolem o další dva roky. Danilo Petrucci slaví 24. října třicáté narozeniny.

 

Ahoj, jsem brácha Álexe Márqueze,“ zavtipkoval si stále zraněný Marc na Twitteru. Ale vlastně vysekl svému sourozenci poklonu. Ve třetím tréninku upadl Johann Zarco. Dlouho se na čele vyhříval Nakagami, Franco Morbidelli měl ale strhující závěr. Ve čtvrtém tréninku si ustlali Stefan Bradl a Francesco Bagnaia. Všechny přelstil ve finále Maverick Viñales.

Následovala první kvalifikace. Tu vyhrál Pol Espargaró na KTM. Na poslední chvíli uzmul druhou příčku Johann Zarco. Ze šestice strojů Ducati tak postoupil jen jeden, to je pro italskou továrnu učiněná katastrofa. Francouz odsunul mimo Jacka Millera, který byl řádně naštvaný. Australana ještě porazil Aleix Espargaró, v MotoGP ale k nejrychlejší desítce z tří tréninků jde dál pouze dvojice.

Čtvrthodinový boj o pole position probíhal vlastně ve dvou fázích. Všichni jezdci zmizeli po zajetí několika rychlých kol v boxech, přezouvali a vyjížděli až na konec. Nejrychlejším ze všech byl Nakagami. Svůj čas stihl ještě do konce kvalifikace vylepšit a vybojoval svou první pole position v nejsilnější třídě. Není to překvapení, od začátku závodního víkendu jezdí skvěle. Johann Zarco dlouho okupoval poslední příčku v první řadě, nakonec ale klesl až páté místo – a ještě to měl s pádem. K Japonci se dopředu zítra postaví Morbidelli a Rins. Lídr průběžného pořadí Joan Mir skončil až dvanáctý.

VC Teruelu MotoGP 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Takaaki Nakagami Honda LCR Honda Idemitsu 1:46,882 min
2. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:46,945 min
3. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:47,155 min
4. Maverick Viñales Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:47,241 min
5. Johann Zarco Ducati Esponsorama Racing 1:47,297 min
6. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:47,326 min
7. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol 1:47,377 min
8. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Tech 3 1:47,509 min
9. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing 1:47,519 min
10. Álex Márquez Honda Repsol Honda Team 1:47,603 min

Moto2

Prvnímu tréninku prostřední třídy tříválců Triumph kraloval Augusto Fernández, ten pokořil Sama Lowese. Druhý trénink musel být dvakrát přerušen rudou vlajkou. Nejprve havaroval Edgar Pons, který soupeře varoval před ležícím motocyklem. Nečistoty na dráze se ale musely odstranit. Posléze upadl Lowes na prakticky stejném místě v osmé zatáčce a celá procedura se opakovala. Ani to ale Britovi nebránilo, aby byl ze všech nejrychlejší. V třetím tréninku létal vzduchem Joe Roberts, ale motorka dopadla mnohem hůře, po několika saltech z ní ulétlo i přední kolo. Upadl i Hafizh Syahrin, sice ve velké rychlosti, ale odešel po svých. Vítězem se stal opět Sam Lowes před výtečným Edgarem Ponsem.

V první kvalifikaci nastoupili Luca Marini, tomu tréninky vůbec nevyšly, Tom Lüthi, Marcel Schrötter, Xavi Vierge... Marinimu se po několika zrušených kolech podařilo zajet rychlé časy, ty stačily na třetí místo. Na čele se ale vyhříval až do konce Bo Bendsneyder. Vierge přebrzdil a podklouzlo mu přední kolo. Jede stále se zlomenými prsty na nohou. Z druhého místa šel do Q2 Schrötter, Stefano Manzi pokořil Somkiata Chantru a postoupil jako poslední.

Bitvě o nejvýhodnější pozici na startu dominoval Lowes. Marcos Ramírez, Remy Gardner i Jorge Navarro se snažili, seč mohli, ale neohrozili ho. Poslední jmenovaný dokonce havaroval, i tak ale skončil druhý před synem mistra světa pětistovek z roku 1987. Fabio di Giannantonio to při nejrychlejším pokusu dotáhl jen na čtyřku. Sam Lowes potvrdil vzrůstající formu, po restartu sezóny to v Moto2 dlouho vypadalo na „otevřené mistrovství Itálie“. Jenže závodník z Ostrovů se rozhodl, že letošní šampionát notně zdramatizuje.

VC Teruelu Moto2 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Sam Lowes Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:51,296 min
2. Jorge Navarro Speed Up Lightech Speed Up 1:51,512 min
3. Remy Gardner Kalex Onexox TKKR SAG Team 1:51,711 min
4. Fabio di Giannantonio Speed Up Lightech Speed Up 1:51,720 min
5. Marcos Ramírez Kalex Tennor American Racing 1:51,721 min
6. Enea Bastianini Kalex Italtrans Racing Team 1:51,776 min
7. Jake Dixon Kalex Petronas Sprinta Racing 1:51,780 min
8. Héctor Garzó Kalex Flexbox HP 40 1:51,831 min
9. Augusto Fernández Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:51,839 min
10. Bo Bendsneyder NTS NTS RW Racing GP 1:51,946 min

Moto3

Velkou cenu Teruelu musí vynechat Riccardo Rossi. Jeho covid test byl bohužel pozitivní. Sice bez příznaků, ale domácí karanténa je nutná. Letos bodoval jen dvakrát, při dosavadních 30 startech za celou kariéru v MS se výš než na 13. místo v závodě nedostal. Tony Arbolino už je zpět v jezdeckém poli.

První páteční trénink čtyřdobých dvěstěpadesátek celý program otevíral. Nejrychlejším ze všech byl Jaume Masiá. Druhému dominoval Jeremy Alcoba. Filip Salač musel vynechat posledních 25 minut tréninku třetího za pomalou jízdu v aragonské kvalifikaci. Obdobně bylo potrestáno dalších sedmnáct jezdců, vyloučení z jednotlivých „free practice“ se pohybovala od 10 minut právě do pětadvaceti. Taktizování a vyčkávání na soupeře se nevyplácí. Penalizace se ale zpřísní, přibude průjezd boxovou uličkou, nejtvrdší je diskvalifikace ze závodu. Tentokrát se na čele octl průběžný lídr seriálu Albert Arenas. Upadl John McPhee, Tatsuki Suzuki musel svou hondu v sedle tlačit...

Salačova absence jej posunula do první kvalifikace, podobně dopadl třeba Gabriel Rodrigo. Souboj o čtyři postupová místa do Q2 začal ve 13:15. Salačovi se dařilo, tentokrát nenechal vše až na poslední kolo a pořadí vévodil delší dobu. Ve finiši se přes něj přehnali Rodrigo, Kaito Toba a Stefano Nepa, ale Filip kontroval a šel dál jako první.

Do druhé kvalifikace přímo postoupili všichni kandidáti na titul. Dominance Raúla Fernándeze ale už nebyla žádným překvapením. Filip byl nejlépe čtvrtý, pořád se pohyboval v první desítce. Nakonec z ní těsně vypadl. Rozhodne poslední kolo? Španěla z první příčky nikdo nesesadil, mezi něj a rychlého Celestina Viettiho se ještě vklínil navrátilec Arbolino.

VC Teruelu Moto3 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Raúl Fernández KTM Red Bull KTM Ajo 1:57,199 min
2. Tony Arbolino Honda Rivacold Snipers Team 1:57,430 min
3. Celestino Vietti KTM Sky Racing Team VR46 1:57,544 min
4. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 1:57,561 min
5. Albert Arenas KTM Solunion Aspar Team Moto3 1:57,676 min
6. Ayumu Sasaki KTM Red Bull KTM Tech 3 1:57,709 min
7. Jaume Masiá Honda Leopard Racing 1:57,811 min
8. Kaito Toba KTM Red Bull KTM Ajo 1:57,822 min
9. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse 1:57,837 min
10. Ai Ogura Honda Honda Team Asia 1:57,849 min
11. Filip Salač Honda Rivacold Snipers Team 1:58,310 min

Zdroje: MotoGPsport.cz, MotoGP.com, Nova Sport, Wikipedia, MotoGPsport Twitter, Motohouse.cz, MotoGP Twitter

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme