Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motorkář bravurně ustál kolizi s autem na Nürburgringu. Řidič se mu ani neomluvil

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
Krátce po střetu se zdálo, že jezdec na motorce kontakt zkrátka nemůže ustát. Naštěstí vše skončilo jen pomačkanými plechy.

Video se připravuje ...

Kamery na helmách motorkářů jsou stále častějším prvkem a již několikrát jsme se přesvědčili, že je to jedině dobře. Vzpomeňme záznam nebezpečného otáčení v zatáčce či řidičku, která nezvládla svůj vůz a jezdec se jí jen těsně vyhnul.

Další strašidelně záběry se k nám dostávají z legendárního Nürburgringu. Otevřených jízd se tu kromě majitelů aut mohou zúčastnit také motorkáři. A jeden z nich měl o uplynulém víkendu neuvěřitelné štěstí.

Jezdec David Monaghan absolvoval s motocyklem BMW S1000RR čtvrté kolo slavného okruhu, když před ním řidič Porsche Caymanu začal předjíždět Seat Leon. Už tento manévr byl velmi těsný, to nejhorší ale teprve následovalo. Řidič Leonu motorkáře pravděpodobné přehlédl a pro bezpečné předjetí mu nenechal dostatek prostoru. V době, kdy motorka uháněla 169 km/h, došlo ke kontaktu.

Zdálo se, že Monaghan musí po střetu skončit na zemi. S pomocí bezpečnostních bariér však celou kolizi ustál a v jízdě mohl pokračovat. Z Nürburgringu si tak kromě šokujícího zážitku odvezl motorku jen s lehkými odřeninami.

„Za svou jízdu přebírám maximální zodpovědnost. Ale řidič auta je v tomto incidentu zcela jistě vinen, ohrozil mě i další nebezpečným řízením. Jeho chováním se již zabývá policie,“ popsal motorkář záběry krátce po kolizi. „Řidič se neomluvil a žádnou vinu neuznal. Když se situace řešila, zajímalo ho jen řešení pojistky,“ dodává autor.

Jeho bravurní záchranná akce se stala hitem internetu a video během pár dnů vidělo téměř 600 tisíc diváků. Mnoho z nich nechává motorkáři chvalozpěvné komentáře. Manévr, kterým situaci zachránil, označují za takřka nadpřirozený.

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
10. 8. 2017 10:34
Re: motorka
NS je při volných jízdách v podstatě Autobahn s mýtným. Platí normální předpisy jako na dálnicích plus nějaká dodatečná signalizace specifická pro okruh. Platí tam tedy i to, že máš jezdit vpravo. Což se samozřejmě běžně nedodržuje. Stejně jako se nedodržují bezpečné odstupy.

Když píšeš už schovaný za autem, myslíš tím ve slepém úhlu? Pokud zrcátko znovu nezkontroloval, než se zařadil (tedy po průjezdu toho auta), tak udělal chybu. Nelze předpokládat, že se tam nic neobjeví. A kam se asi tak mohla ta motorka ztratit? Je v zájmu motorkáře předpokládat, že ho ostatní nevidí, ale to nic nemění na tom, že se člověk má přesvědčit, že tam nikdo není.
10. 8. 2017 09:11
Re: motorka
Osobně se na to dívám stejně. Motorkář byl schovaný za před ním jedoucím vozidlem. Docela živě si umím představit, že v zrcátku Seatu prostě byl při první kontrole zrcátka opravdu daleko a při druhé už schovaný za autem. Ono je to i vidět, že do poslední chvíle Seat čeká, než ho předjede auto a teprve pak to hodí do leva. Určitě to neudělal schválně.

Neznám pravidla na Nordschleife, ale na normální silnici bych hlavní vinu kladl na motorkáře. Byl ze všech nejrychlejší a přitom nejhůře viditelný. V takové situaci musím přemýšlet za ostatní a předvídat nejhorší varianty možného. Místo toho se nechal unést adrenalinem a prostě "to tam hodil".
10. 8. 2017 08:29
Re: Škoda
Jsou to jen dohady. Možná ano, možná taky ne. Jestli se někdo diví je zcela vedlejší. On natvrdo napsal, že obrali autora o zisk.
10. 8. 2017 08:25
Re: Škoda
Ne, nemusí tam být uvedeno "se souhlasem autora". Možná to líp působí, ale rozhodně to nemusí uvádět.
10. 8. 2017 07:58
Re: Škoda
Dobytek k tomu prida este svoju reklamu...