Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MS v hokeji 2019 autem: Jak se dostat do Bratislavy a kde zaparkovat?

David Bureš
Diskuze (3)

Letošní mistrovství světa v hokeji se koná na Slovensku, a tak je pro české fanoušky snadno dostupné. Cesta autem ale nemusí být ideální volbou.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2019 je již za dveřmi, šampionát startuje již tento pátek 10. května. A jelikož se 83. ročník MS v hokeji koná na Slovensku, znamená to, že přímo do místa dění vyrazí i spoustu českých fanoušků, zvlášť když český národní tým bude hrát základní skupinu v blízké Bratislavě. Víte však, jak se na místo dostat?

Zřejmě první volbou českých fanoušků, jak se na místo děni dostat, je automobil. Ten se jeví jako ideální volba, Slovensko je za rohem, cesta do Bratislavy snadná (z Prahy je to 330 kilometrů, navíc celou cestu po dálnici), auto navíc znamená jistou svobodu, a tak se nemusíte trápit nějakými jízdními řády.

Autem na MS 2019

Jenže jet autem nemusí být ta nejvhodnější volba. Pokud pojedete z Čech, chtě nechtě patrně vyrazíte po dálnici D1 a tam vás mohou čekat velké komplikace. Aplikace Ředitelství silnic a dálnic aktuálně upozorňuje hned několik opravovaných úseků mezi Prahou a Brnem, kde může doprava pěkně zhoustnout. Nutná tak bude dostatečná časová rezerva.

Konkrétně se jedná o úseky u Mirošovic, Lokte, Větrného Jeníkova, Měřína a Velkého Meziříčí. Opravuje se navíc i odpočívka Blanice. A aby toho nebylo málo, je tu rovněž omezení na dálnici D2 za Brnem, kvůli pokládání telekomunikační trasy.

Brno sice můžete objet tak, že z dálnice D1 uhnete u Jihlavy a vydáte se přes Želetavu, Hostim a Velké Němčice, abyste na D2 najeli u Hustopečí, jenže i na tomto úseku je několik dopravních omezení, které vás mohou zbrzdit. Podobně je tomu, kdybyste z Prahy chtěli vyrazit „severní“ cestou přes Litomyšl a Svitavy, i tam se na několika místech staví.

Pokud se však přece jen rozhodnete do slovenské metropole jet autem, nezapomeňte na slovenskou dálniční známku. Koupíte ji buď online, nebo klidně po cestě, kousek od hranic jsou prodejní místa. Stačí vám registrační značka vozidla, za desetidenní vinětu pro automobily do 3,5 tuny zaplatíte 10 eur (260 Kč).

Parkování na MS 2019

Když pak dorazíte do Bratislavy, ideální bude využít některé ze záchytných parkovišť, které ostatně doporučuje i samo město na svých webových stránkách. Pro české fanoušky je jednou volbou  parkoviště u fotbalového stadionu ŠKP Dúbravka s kapacitou 295 míst pro osobní vozy, které je na kraji Bratislavy, u dálnice D2. I přes blízkou zastávku MHD je to však k hokejovému stadionu dále, a tak je druhou možností parkoviště na Tyršově nábřeží, blízko centra, kam se vejde 250 osobních vozů.

Nejlépe se pak sice jeví parkoviště v Technické ulici, které je nejblíže hokejovému stadionu Ondreje Nepely, navíc s kyvadlovou dopravou přímo k aréně, hrozí ale, že bude plné. Místo tam je asi pro 250 osobních automobilů.

Alternativou jsou i parkoviště u některých obchodních center. Naopak parkoviště přímo pod Zimním stadionem Ondreje Nepely nebude pro veřejnost k dispozici.

Při využití MHD je výhodou, že s platnou vstupenkou na MS 2019 v hokeji je hromadná doprava v den konání zápasu zadarmo. Linky na záchytná parkoviště, stejně jako linky z vlakového nádraží budou navíc posíleny tak, aby zvládly lépe obsloužit davy fanoušků.

Vlakem na MS 2019

Vzhledem k možným dopravním komplikacím je vhodné zauvažovat i nad jinými formami dopravy do Bratislavy. Vhodný je třeba vlak, kterému to z Prahy do Bratislavy trvá asi čtyři hodiny.

České dráhy dokonce vypravují speciální vlaky v hracích dnech českého národního týmu, které jedou do Bratislavy ráno z Prahy, přes Pardubice a Brno a před půlnocí zpět, podle stránek vlakemnahokej.cz jsou ale tyto spoje přizpůsobené hokejovým fanouškům už vyprodané. Jsou tu ale pořád i běžné linky, třeba i ty od konkurenčního RegioJetu. Z Ostravy je to přímým vlakem do Bratislavy takřka tříhodinová cesta, z Brna asi hodina a půl.

Existují ale i další alternativy. Pokud se nebojíte kolon na dálnici, ale chtěli byste si cestou odpočinout, jsou tu samozřejmě autobusové spoje. Z Prahy vás jízdenka bude stát asi 250 korun, cesta zabere přes čtyři hodiny. Naopak letadlo ideální volba není, přímá linka mezi Prahou a Bratislavou aktuálně nelétá.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Dalimilhruby
10. 5. 2019 14:43
Parkování v BA
Nevíte prosím, jak je to s parkováním i jinde po Bratislavě? Cheme tam jet autem a 2 noci přespat, ale kde to auto nechat nevíme...jsou tam nějaké parkovací zóny? I to parkování rádi zaplatíme...dají se využít ty záchytné parkoviště, jak jsou zmíněné v tomto článku? Tady je hezké shrnutí - https://www.betarena.cz/…rogram_1420.html ale o tom parkování se tam bohužel nikde nepíše. Děkuji
9. 5. 2019 11:28
Re: Doprava ku zimáku
niesom si vedomy toho, ze by elektricka/tramvaj chodila do borov. Navyse ja sam uz par mesiacov radsej do BA nechodim a mam homeoffice kvoli tomu, ze polovica BA je rozkopana a su tam same obmedzenia v doprave. Autom by som urcite do BA na hokej nesiel ... iba ak chcete mat aj iny ako hokejovy zazitok a chcete byt o par desiatok eur lahsi (policia ciha a pokutuje za jazdu v pruhu kde je zakaz pre motorove vozidla do 3.5T)
9. 5. 2019 11:22
Doprava ku zimáku
Pre info od domáceho:
* na Tyršovo nábrežie by som sa nespoliehal, tam býva plno, aj keď sa práve nekoná nijaká akcia typu MS v hokeji
* osobne by som ostal niekde v Dúbravke - buď pri tom štadióne, ako je uvedené v texte, alebo ako fallback parkovať v Bory Mall (tam miesto nájdete určite) a odtiaľ električkou 4 na stanicu Odbojárov. Je to dlhšia štreka, ale je to bez prestupu a niet kde zablúdiť :)